En liten insats från var och en för en gemensam sak. Det ger större nytta för oss alla än om insatserna görs individuellt. Fackföreningarnas metod har gett oss säkrare, tryggare och rättvisare arbetsvillkor. Det har också gynnat arbetsgivarna med effektiva och produktiva arbetsplatser som utvecklas.

Vi behöver tänka och göra mer på samma sätt, för det gemensamt goda, för att rädda klimatet. Klimatfrågorna är sammanvävda med alla viktiga saker i våra liv. Ett osäkrare klimat ger en osäkrare värld och sin tur t. ex. osäkrare arbeten.

Det finns en väldigt viktig realitet. Vi har en tidspress att lösa klimatfrågorna. Ju längre tid det tar desto svårare blir det.

Det är hög tid för oss alla att sätta ned foten, kavla upp ärmarna, arbeta för och kräva en säker och rättvis framtid!

Vi behöver ifrågasätta våra beteenden, informera och utbilda oss och ta fram politiska åtgärder. Det är några av många viktiga områden vi kan arbeta med. I den ideella organisation Klimatsvaret arbetar vi för att öka den politiska medvetenheten och viljan för att lösa klimatfrågorna.

Här är vårt enkla och kraftfulla förslag. En stadigt stigande avgift på fossila bränslen som betalas tillbaka direkt till medborgarna i lika delar varje månad.

Avgiften tas av företagen som importerar eller tar upp bränslet. Återbetalningen sätts in på skattekontot till alla vuxna medborgare en gång per månad.

Det är rättvist. Alla pengar går tillbaka till medborgarna och den som gör rätt tjänar på det.

Stadigt stigande. Det ger företag och privatpersoner tid att ställa om och bättre förutsägbarhet.

Det har brett stöd. Förslaget har stöd från höger och vänster i politiken det är viktigt för att klara genomföra besluten.

Det är populärt. I British Columbia i Kanada där förslaget har genomförts är det omtyckt. Det kan bli en folkrörelse att rädda klimatet när alla blir delaktiga via sin månadsvisa utbetalning.

Det har stöd från vetenskapen. Ekonomer och klimatforskare ställer sig bakom förslaget.

Det finns flera skäl att vara positiv. Vi har möjligheten och kan klara att lösa klimatfrågorna om vi sätter ännu högre fart.

  • Obama har klimatet högst upp på sin agenda.
  • Kina har blivit mycket motiverade och engagerade. Klimatskeptiker har inte längre något argument att vi inte behöver bry oss när Kina inte gör det.
  • Utsläpp och ekonomi har kopplats ifrån varandra för första gången. Vi har haft ett år där ekonomin har växt men utsläpp av växthusgaser gjorde det inte.
  • Kostnaden av solenergi faller snabbt.
  • Energi som produceras av sol och vindkraft ökar snabbt.
  • Hälften av all ny energi som installeras i världen är förnybar och i USA är det 70%.
  • Företag och städer är engagerade och uppmuntrar världen att ställa om.
  • Avtalet i Paris. Alla världens länder är dedikerade att ställa om världens ekonomier och fasa ut fossila bränslen.

Parisavtalet säger inte hur varje land skall bli fossilfria eller hur fort det skall gå för att klara det högt ställda målet att uppvärmningen skall vara nära 1.5 grader. Om vi skall ha en chans till en hållbar framtid måste vi försöka nå det målet. Då bör ett land som Sverige ha ett mål att vara fossilfritt till 2030. Vetenskapen och ekonomer är överens att vi behöver ett pris på utsläpp av koldioxid. Ett pris som tar hänsyn till den verkliga kostnaden att använda fossila bränslen. Och vi behöver ändra våra attityder så att vi slutar dumpa avfallet från fossila bränslen i vår atmosfär.

Vi vill införa förslaget med avgift och återbetalning för vår fordonsflotta. Det är ett bra konkret förslag för att nå målet med en fossilfri fordonsflotta till senast 2030.

I USA på de platser där man ställer om till förnyelsebar energi har ekonomin blivit bättre, fler arbeten har skapats och man räknar med mindre kostnader för hälso- och sjukvård med minskade luftföroreningar. Det är helt enkelt lönsamt och hälsosamt att ställa om.

Martin Arnsten, förare på  tvärbanan i Stockholm och medlem i Klimatsvaret – CCL Sverige