-Verksamheten peakar, säger näringsminister Mikael Damberg som är på besök den tidiga torsdagsmorgonen.

Han vill visa sitt stöd till brevbärarna som han tycker får orimligt mycket kritik från kunder, allmänhet och media. Han vill lägga fokus på brevbärarna för att återupprätta Postnords rykte, för att få kunderna att stanna kvar,

Näringsdepartementet bjöd på godis.

-Det är klart att det blir fel ibland, men det är oanständigt att hota och ge sig på brevbärarna. Problemen för Postnord är i grunden ekonomiska och det åtgärdar vi i och med beslutet att skjuta till mer pengar från ägarna, säger Mikael Damberg.

De statliga danska ägarna till Postnord får stå för den större delen av tillskottet, vilket gjort att åkerier i Danmark överklagat beslutet. De förvånar dock inte Mikael Damberg.

-Det var väntat. I Danmark finns en politisk debatt om och krav på en privatisering av postens verksamhet, så då är det naturligt med ett överklagande. I Sverige vill vi ha kvar posten som en samhällstjänst.

Mikael Damberg provar på att kamma brev.

Brevbärarkontoret på Fridhemsgatan har ett 50-tal anställda och är därmed ett ganska litet kontor. De som jobbar här säger att de är lyckligt lottade, kolleger på andra kontor har det betydligt tuffare.

Lukas Werndén har jobbat som brevbärare i fem år och svarar gärna på Mikael Dambergs frågor om hot och trakasserier.

-Det är inga problem, jag vet vad jag gör.

Lukas berättar om en händelse för en tid sedan. En man sa ilsket att han fått fel post i flera veckor.

-Jag bad att få titta på breven och kunde konstatera att det inte var vi som delat ut. Ni bara skyller ifrån er, sa han. Jag förklarade hur jag kunde se det och han gav med sig.

Lukas Werndén har arbetat som brevbärare i fem år.

Lukas, som delar ut post längs Norr Mälarstrand, en ”fin gata”, har fler julkort än sina kolleger. Näringsministern skrattar och noterar att de boende på ”fina gatan” inte är lika digitaliserade som många andra.

Veckorna före jul är det stressigare än vanligt med dubbelt så många brev och julkort, cirka 40 000 per dag, liksom många stora brev, det vill säga små paket eller klump, som brevbärarna säger. Kinapaket kallas de också och de har vuxit explosionsartat under senare år. Vilket är både positivt och problematiskt.

Verksamheten kommer att behöva växla från brev till paket, men det kräver också att Postnord kan ta betalt för paketen. Vilket visat sig svårt när det gäller Kinaleveranserna. På frågan om regeringen är involverad i några förhandlingar med Kina svarar Mikael Damberg att det inte är det lättaste. Sverige är ett litet land.

Sekos ombud Christina Ekroth möter Mikael Damberg.

När besökstimmen snart är över får Sekos ombud Christina Ekroth en pratstund med ministern. Hur är det med Seko då, frågan han. Hon svarar att det är rätt bra, men att det finns en del problem för de anställda i Postnord.

När Mikael Damberg ber om exempel säger hon att företaget till exempel beslutar om omorganisationer utan att testa först och utan att lyssna på personalen.

-Låt oss bara dela ut. Det kan vi, säger Christina Ekroth.