Rikard ska tala vid La Mano, Stockholms monument för det spanska inbördeskriget och tanken är att han ska uppmärksamma att de var 80 år sedan kriget inleddes.

-Jag är en lokal facklig gubbe och ska tala om det jag brinner för, säger han. Det ska handla om upphandlingssystemet som drabbar enskilda arbetare och i förlängningen oss alla.

Stockholms skärgårdstrafik där Rikard jobbar sedan 20 år har varit med om en omtumlande upphandling och det vill han berätta om.

-Systemet gör att människor med 40 års erfarenhet blir för dyra och kastas ut av företag som vill tjäna pengar. Det här måste arbetarrörelsen engagera sig i. Jag värnar om kollektivavtalet och det har internationell bäring, säger Rikard Mattsson.

också ihop med de internationella frågorna, säger Rikard Mattsson.

Spanska inbördeskriget uppmärksammas även i Göteborg där Sekos Sjöfolks Mikael Lindmark ska tala på Masthuggstorget. Rikard Mattssons talar 09:30 och Mikael Lindmark klockan 11.

Tal och demonstrationer äger rum över hela landet och sekoiter dyker upp här och var och håller tal. Här är några exempel:

I Ånge kan man höra Stiven Wiklund tala klockan 11. Han är lokförare på Green cargo och ordförande för LO-distriktet i Mellersta Norrland.

Marta Aguirre, ledamot av Sekos förbundsstyrelse och lokförare på Stockholmståg, talar i Kungsträdgården i Stockholm klockan 14:30.

Ingela Edlund, LO:s andra vice ordförande och tidigare förbundssekreterare i Seko, talar i Eskilstuna klockan 14:30.

Sekos ordförande Janne Rudén håller också ett första maj-tal. I år i Trollhättan där han framträder klockan 11:30.