Den 1 Maj år 1886 höll strejkande arbetare ett möte i Chicago med kravet på åtta timmars arbetsdag. Det var det viktigaste punkt på deras dagordning. När polisen skulle upplösa mötet utbröt vilt tumult och skotlossning.21 arbetare dödades.

För att hedra ”Chicagomartyrerna” och för att samordna kravet på åtta timmars arbetsdag utropade andra internationalen år 1888 1maj som generalstrejkens dag över hela världen. Det blev en viktig protestdag mot den härskande klassen i ett samhälle som präglades av massfattigdom, svält, sociala orättvisor och klassklyftor.

I demonstrationstågen krävde arbetarna politisk inflyttande, rättigheter och bättre villkor på arbetsplatserna. I Sverige har i stort sett alla viktiga politiska reformer sitt ursprung i 1 maj-tågens paroller. Men nu ser vi hur de rättigheter som arbetarna har kämpat sig till trängs tillbaka.

Nu har vi en ny(rödgrön) regering men inte en ny politik som kan gynna oss, arbetarklassen. Ett sådant desperat läge har man nästan i hela Europa nu. Men när läget är dåligt så ska man väl göra något åt det. Snart är det 1 Maj då ska vi alla ut och demonstrera för våra rättigheter. Med 1 Maj-manifestationen vi kan visa vår internationella solidaritet och samtidigt hedra Chicagoarbetarna. De var modiga och offrade sina liv för en mänsklig arbetsmiljö.

Vi måste alla gå ut och demonstrera och manifestera för rätten att bestämma över vår egen framtid, för demokratin.

För ett stopp av svenska vapen till alla diktatoriska länder

Att Las förstärks

Att bemanningsföretagen ska bort

Att USA ska lämna Irak, Afghanistan och Pakistan

För ett stopp av utförsäljningen av offentliga sektorn och allmännyttan

En välfärd utan privata intressen

En sjukvård värd namnet

Nej till svenskt medlemskap in Nato

Nej till alla religiösa skolor

Nej till EU:s arbetarfientliga politik som håller på skapar ett helvete för oss alla

Det finns många fler anledningar att demonstrera och manifestera. Vi ska ut med våra vänner och kamrater att visa den sittande regeringen att deras politik inte passar i nutiden. Deras värderingar är urgamla och kan inte lösa dagens problem.

Vi ses på barrikaderna den Första Maj. Du ska också vara där annars kommer din plats att stå tom! Länge Leve Första maj! Länge leve internationella solidariteten!