På plats i Humlegården i centrala Stockholm fanns många anställda på Stockholmståg, som kör pendeltågen i Stockholm. Om inte parterna kommer överens inom kort är de näst på tur att tas ut i strejk.

– Jag är här först och främst för att visa stöd för våra strejkande kamrater i Skåne, men också för att det är en fråga som berör alla, säger lokföraren Joacim Cleryd.

IMG_1958

Han är laddad för strejk, om den bryter ut på midsommaraftons morgon. Och att upplever att pendlarna har förståelse för Sekos krav.

– De jag pratat med är positiva till strejken, men vi får väl se på fredag. Jag litar på Stockholmarna och jag tror att många av dem som åker pendeltåg förstår problemen med osäkra anställningar, fortsätter han.

Olof Fryklöf är också lokförare på Stockholmståg. Han var tidigare klubbordförande.

– Vi vill visa solidaritet med de som redan strejkar. Det är också en fråga som berör all upphandlad verksamhet. För låga bud leder till att våra villkor dumpas. Får vi inte stopp på det här nu är det pendelns tur 2016 då den ska handlas upp.

IMG_1960

Han berättar att man på hans arbetsplats inte har så stora problem med utnyttjande av timanställda.

– Vi har en del arvodister men fler och fler får fast anställning, och det visar att det går att lägga scheman som funkar.

Även nuvarande ordförande, Anna Söderberg, var på plats i Humlegården. Hon och hennes medlemmar känner starkt stöd och är redo att strejka. För framtiden. Och för andra delar av arbetsmarknaden.

IMG_1978

 

 

– Vi har få timanställda i dag och de behövs. Stockholmståg har anställt fler på fast heltid sedan de tog över stationerna förra året, det vill vi förstås värna om när det är dags för upphandling, säger Anna Söderberg.

Alexander Lindholm, ordförande för Seko Stockholm, ser Sekos strejk som mycket viktig för den framtida arbetsmarknaden.

– Om företagen lägger underbud i upphandlingarna så dumpas villkoren. Och det kommer få spridningseffekter till andra verksamheter och branscher. Det måste vi stoppa.