I ett svar på en skriftlig fråga från trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith, MP, om Infranords agerande uppger Mikael Damberg att han inhämtat information från Infranord och att företagets avsikt var att ”tydliggöra i vilken egenskap som uttalanden sker, inte begränsa medarbetares grundlagsskyddade yttrandefrihet”.

Enligt tidningen Aftonbladet skrev Lars Öhman i personaltidningen att ”det som inte fungerade på presskonferensen, var att enskilda medarbetare uttalade sig för media i Infranords namn och med Infranords arbetskläder på sig. Det är inte tillåtet. En av mig utsedd person skulle representera Infranord och i övrigt skulle inga uttalanden göras. Den instruktionen gäller och gällde också vid detta tillfälle”.

Uttalandet i Bandelen gjordes tre dagar efter att vårbudgeten presenterats och efter att personal blivit intervjuad efter regeringens presskonferens vid Infranords lokaler i Sundbyberg.

Trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith reagerade på vd:s uttalanden, som hon ser som ett försök att tysta anställda.

-Det är särskilt allvarligt med tanke på att meddelarfriheten har en så central funktion för att öka säkerheten, säger Karin Svensson Smith.

Även Seko har kritiserat Infranords agerande.

Mikael Damberg skriver också i sitt svar att det är generellt sett positivt att anställda i statliga bolag bidrar i den allmänna debatten.