Nära hälften av en grupp på 20 lokförare som kört underhållståg sedan 2002 har drabbats av olika sjukdomar.

– Det är jag som räknat ut det, säger Mats. Mina gamla kolleger har drabbats på samma sätt som jag. Vi har alla arbetat i tunnlarna i rök från diesellok, svetsarbeten, sliptåg och makadamsugar, i många år. Luften har sannolikt varit full av olika farliga partiklar.

Mats Nordlund har tidigare varit fackligt aktiv och skyddsombud, och har i omgångar försökt påverka olika arbetsgivare att undersöka luften och ta reda på hur mycket partiklar som finns i den. Det har inte alltid tagits emot positivt.

– Jag har velat ta reda på hur vår miljö varit, men det har dröjt. Jag vet inte varför vi blivit sjuka och vad i miljön som eventuellt kan ligga bakom.

– Det finns forskning som visar att ämnen i dieselavgaser är skadliga för hälsan, liksom kvart damm och olika metallpartiklar som mangan och tungmetaller, säger Mats Nordlund, som inte längre kan arbeta som lokförare på grund av sin sviktande hälsa. I dag är han stins, stationsinspektör, på Hammarbydepån.

Förra året genomförde Strukton mätningar av kvartsdamm i tunnlarna. Mätningarna gjordes av en arbetsmiljöingenjör på Previa, och visade inga förhöjda halter. Nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket kom förra året.

Kristian Hammarberg, regionchef för Strukton i Stockholm, säger att mätningarna kom till som en följd av personalens oro för arbetsmiljön.

– Vi tar självklart den oron på allvar. Ingen som arbetar hos oss ska drabbas av ohälsa på grund av arbetsmiljön. Vi har gjort mätningar och ska fortsätta göra det under våren i år. Exakt vad vi ska mäta är inte bestämt, de berörda i personalen och skyddsombud ska vara med och bestämma det, säger Kristian Hammarberg.

Vad som blir nästa steg i processen beror på vad mätningarna visar.

Om det visar sig att ni måste vidta åtgärder som att byta ut maskiner, vad gör ni då?

– Vi har redan diskussioner med SL om den gamla maskinparken. Det är vårt ansvar att se till att maskinerna inte skapar ohälsa. Vi har också köpt in fler fläktar till tunnlarna, säger Kristian Hammarberg.

Han säger också att all berörd personal erbjudits en hälsoundersökning av lungorna förra året i samband med att kvartsdammet mättes. Vart tredje år erbjuds alla en hälsoundersökning.

Många som arbetat länge är sjuka. Hur ser du på det?

– Jag vet inte om det är en större andel sjuka hos oss än i andra verksamheter. Men den som som vill kan få en hälsoundersökning. Absolut.