En utredning som leds av länspolismästare Ebba Sverne Arvill har i uppdrag att se över vilka lagregler som gör att civila utredare inte kan utföra sitt arbete fullt ut. Hon lämnar sitt förslag den 28 februari.

Utredningen och ambitionen att ge civila utredare utökade befogenheter välkomnas av Seko, som anser att det borde ha gjorts för länge sedan. Utredarna gör ett bra jobb, alla får 10 veckors utbildning på Polishögskolan och har med sig bred kunskap från andra områden.

–Det har vi väntat länge på, säger Nicklas Andersson, ordförande för Sekos nationella klubb inom polisen.

Enligt Nicklas Andersson och Ebba Sverne Arvill gör de civila utredarna i mång och mycket allt som poliser gör i dag, med några undantag. Alla får dessutom en 10 veckor lång utbildning på polishögskolan.

Ebba Sverne Arvill anser att flera av de begränsningar som finns i bland annat rättegångsbalken är helt onödiga.

–Jag är inte klar med min utredning ännu, men det finns självklara situationer där reglerna bör ändras, säger hon.

Ett exempel är att civila utredare inte får hålla första förhör med en person som gripits efter att ha varit anhållen i sin frånvaro.

–För att göra det kanske det krävs en kortare utbildning. Men utredarna får samtidigt hålla alla andra förhör i utredningen, säger Ebba Sverne Arvill.

Det finns, också, understryker hon, situationer där det är självklart att en polis ska göra jobbet, om det till exempel är förknippat med hot om våld.

Alla fackliga organisationer är positiva till förändringen, utom Polisförbundet, som säger nej med hänvisning till den tysta kunskap som poliser får under sitt arbete. Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger till TT att respektive yrkeskategori ska göra det jobb de är utbildade för.