Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Kollegorna på Seko Skånes kontor i Malmö Foto: Christian Andersson
Hälsa

Chefen viktig för trivseln

Stoppa allt skitsnack, låt ingen vara eller känna sig utesluten, glöm inte de sjukskrivna. Några tips från Seko Skåne om vägen till en trivsam arbetsplats.

24 oktober 2017 13:43

Fakta

Sex, pengar, makt

Har det alltid funnits skitsnack och grupperingar på arbetsplatser, och går det att göra något åt det? Vi frågade Samuel West, psykolog och forskare.

– Ja, det har nog alltid funnits skvaller och smågrupper i en flock. Det är sedan urminnes tider gruppens sätt att hålla sig informerad om vad som händer i flocken. Skvallret stärker banden i gruppen.

En större arbetsplats får ofta små subgrupper, kan man göra något åt det eller spelar de ingen roll?

– De är nästan oundvikliga eftersom människor delar in sig i mindre grupper om en grupp blir för stor. Om de är negativa kan chefen agera men om han eller hon inte lyckas splittra de negativa grupperna är chefens handlingsutrymme rätt begränsat.

Vad skvallrar man om?

– Det gamla vanliga: sex, pengar, makt, fördelar och orättvisor. Allt från att Sonja köpt en ny bil till ”inte konstigt att Tobbe har fått det nya jobbet– han som har så bra tumme med chefen”.

Vad ska man göra om man hamnar i ett fikarumsskvaller som man tycker är obehagligt?

– Var neutral. Visa att du inte är med på skitsnacket men gå inte i klinch. Ställer du till bråk hamnar du garanterat utanför gruppen, och det vill man sällan. Vi är för sociala ”djur” för det.

Snackar några mer skit än andra?

– Ja, absolut. Av olika skäl. En del är mer sociala och har ett större behov av kontrollerande skitsnack, medan andra inte bryr sig. Båda är svåra att förhålla sig till. Den som alltid snackar vill man helst undvika och den som aldrig säger något vet man inte var man har.

Skvallrar alla i samhället?

– Ja, det är ingen skillnad på om du är ung, gammal, svart, vit, rik, fattig eller queer.

Skvallrar man likadant?

– Nej, en del sparkar neråt, andra uppåt men allra oftast skvallrar man om jämlikar. Och man ska skilja på positivt skvaller och negativt. Positivt är exempelvis att Maja har gift sig – negativt att Maja gjorde bort sig på julfesten.

Hur ska man göra om man blir utsatt för skvaller?

– Det är knepigt för att samma sekund du börjar bemöta det förstärker du det. Då fastnar det ännu mer. Det beror på graden av skvallret men i grava fall, gå till facket och chefen.

Har chefen ett ansvar för hur den sociala miljön är på en arbetsplats?

– Ja, det har ju en chef alltid men skitsnack och smågrupper är det ofta svårt att rå på hur många policydokument du än skriver. Det

är lika mycket gruppens ansvar men chefen måste självklart föregå med gott exempel.

– Vi känner varandra väl och det betyder mycket för att man ska trivas, säger Agneta Engvall som arbetar på Seko Skånes kontor i Malmö.

Sekotidningen träffar henne i deras lokal i utkanten av Malmö. Agneta och hennes kolleger har tagit sig tid att prata om hur man ska komma tillrätta med grupperingar och skitsnack på en arbetsplats.

Renaldo Tirone, ombudsman och chef, säger att han aktivt tänker på att hålla alla informerade om vad som händer.

– Att en grupp vet mer än en annan är en vanlig fälla. Det bäddar för dålig stämning och att en massa rykten börjar pyra. Sådant är chefens roll att styra upp.

Gänget trängs i sofforna och det är lätt att se att de trivs ihop. Flera har jobbat här länge och man har inte så många hemligheter för vararandra.

– Just nu upptar min gamla pappa mycket av mina tankar och det vill jag att de andra ska känna till. Då förstår de ju att jag inte är på topp varje sekund, säger Agneta.

Åldersspannet är stort – från Ellinor Evain som är yngst med sina 27 år till Renaldo som är äldst med 64 år.

Funkar det bra?

– Ja, det tycker jag, skrattar Renaldo. De mobbar mig för jag varken ser eller hör, men det är ju sådant man får ta.

Vad handlar arbetsplatstjafs och skitsnack oftast om?

–Precis allt från rena bagateller till avgörande saker. Jag har varit på otaliga arbetsplatser med infekterade bråk. Ofta handlar det om att man exkluderar någon eller några, eller så har det bildats subgrupper med informella ledare och ingen vet vem som styr skutan. Orättvisor får ofta skitsnacket att gå igång.

Vad kan man göra då?

– Handlar det om bråk mellan två personer kan man skriva ett kontrakt mellan de två som träter. Exempelvis att på den här arbetsplatsen hälsar vi på varandra och vi tilltalar varandra med namn. Det är en enkel men effektiv åtgärd.

– Subgrupper är svårare att komma åt men återigen är det chefens roll att ta kommandot. Detsamma gäller skitsnack som kan verka skenbart oskyldigt, det gäller att sätta stopp för det.

Vad skulle du göra om alla utom en på arbetsplatsen blev bjudna på en julfest hemma hos en arbetskamrat?

– Jag skulle ta upp det. Det påverkar ju arbetsmiljön och stämningen på hela arbetsplatsen så även om du får bjuda vem du vill, så skulle jag prata om det och be personen tänka om och tänka på hur det känns för den som drabbas.

Det finns många sätt att utesluta jobbarkompisar. Att bara äta lunch med samma gäng hela tiden, låta bli att hälsa, bara berömma vissa men aldrig andra. Listan är lång och metoderna förfinade.

– Visst, men ganska genomskinliga också, säger Renaldo.

– En viktig sak är att hålla kontakt med de som är sjukskrivna, säger Lotta Hansson, ombudsman. Att messa, ringa och hålla dem uppdaterade. Ju längre tid det går utan kontakt, desto svårare blir det att komma tillbaka. Så inkludera dem! Bjud in dem på fester, hör av dig, ge info om jobbet.

Ellinor berättar om en arbetsplats där chefen aktivt sa till att de inte skulle äta lunch med samma personer varje dag.

– Det kändes bra. Det hade bara blivit en vana att man åt med de man satt med och det bröts upp eftersom vi blev tillsagda.

Renaldo halar fram en stor blomsterbukett och chokad och passar på att tacka personalen som slitit hårt senaste tiden, och uppvakta Lisen som fyllt år. Ett ”ja må hon leva” och ett fyrfaldigt leve.

– Vi har slutat med insamlingar till jämna födelsedagar och sådant eftersom vi märkte att vi glömde folk ibland och det kändes ju inte så bra. Klassiska misstag som kan få en enskild att bli oerhört sårad men som inte alls var menat så.

Birgitta Forssell
redaktionen@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Upprop mot sexuella trakasserier i facket #inteförhandlingsbart

Uppropet #inteförhandlingsbart har idag publicerats i tidningen Etc. 1501 kvinnor från alla fackförbund vittnar om sexism, övergrepp och tystnadskultur inom fackföreningsrörelsen. Läs mer

Avtal 2017

Allt om avtalsrörelsen

Här kan du läsa alla våra artiklar om avtalsrörelsen 2017 där Seko ska förhandla om drygt 20 centrala avtal. Läs mer

Fackligt aktiva kvinnor vittnar

Fackligt aktiva kvinnor vittnar

I dagarna publiceras ett upprop under hashtaggen #inteförhandlingsbart. Där vittnar kvinnor med fackliga uppdrag om sexuella trakasserier, kränkningar och sexism inom facket. Det blir ett i raden av upprop från kvinnor i olika branscher under metoo-rörelsen. Allt från skådespelare och sångare, till politiker och ingenjörer har vittnat om utsatthet. Läs mer

Lokföraren som inte var sjuk

Lokföraren som inte var sjuk

Det här är berättelsen om lokföraren som inte var sjuk och arbetsgivaren som gav honom ett ultimatum: ät medicin eller få sparken! Nu är frågan på väg till Arbetsdomstolen och Lasse Holm hoppas på upprättelse. Men under tiden mår han dåligt. Läs mer

Chefen viktig för trivseln

Chefen viktig för trivseln

Stoppa allt skitsnack, låt ingen vara eller känna sig utesluten, glöm inte de sjukskrivna. Några tips från Seko Skåne om vägen till en trivsam arbetsplats. Läs mer

Valle Karlsson: Inget ska sopas under mattan

-Vi förstår att vi inom Seko och fackföreningsrörelsen inte är fredade från sexuella trakasserier. Och vi tar det väldigt allvarligt. Nu måste vi gå från ord till handling. Läs mer

När jobbet leder till döden

När jobbet leder till döden

Hittills i år har 40 personer dött på jobbet. Här är en berättelse om hur det kan gå till. Om entreprenörskedjor, bristande kontroll och olyckliga omständigheter. Läs mer

”Det vi gör har aldrig gjorts förut”

”Det vi gör har aldrig gjorts förut”

Pierre Fredriksson är verkstadsingenjör vid Uppsala universitet och gillar att arbeta i teknikens framkant. Läs mer

Med orättvisorna i fokus

Med orättvisorna i fokus

Hennes drivkraft är kampen mot orättvisor. Och det är en fajt som Gabriella Lavecchia tagit i många olika roller inom arbetarrörelsen. Sedan i våras som vice förbundsordförande för Seko. Läs mer

För dyrt med god arbetsmiljö

För dyrt med god arbetsmiljö

Kedjan med entreprenörer hade fem länkar, med Trafikverket överst. Men den sista länken brast och en provanställd 22-åring omkom i en olycka. Kanske hade den undvikits om facket fått spela sin roll. Läs mer

Inga arbetare på riksdagslistan

Inte ett fackligt namn på valbar plats när socialdemokraterna i Norrbotten sätter ihop sin riksdagslista. Det är helt enkelt inte acceptabelt tycker LO-distriktet i Norra Sverige. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Kvinnligt nätverk viktigt forum att prata ut om jobbet

Kvinnligt nätverk viktigt forum att prata ut om jobbet

– Titta så små byxorna är, säger tunneltvättare Madelene Berglund och lyfter upp en arbetsbyxa från bordet där ett av de större klädföretagen placerat sitt utbud. Läs mer

Spelet om Postnord

Spelet om Postnord

Seko posten sparkade ut de danska fackrepresentanterna ur bolagsstyrelsen. Danskarna blev sura, men enligt Seko posten var det nödvändigt för få danska och svenska staten att enas om ett kapitaltillskott till Postnord. Läs mer

6F utreder ny lönemodell

Förbunden inom 6 F har länge varit kritiska till den svenska lönebildningsmodellen. Nu tillsätter förbunden en gemensam utredning som ska försöka hitta en bättre modell. Läs mer

Rödgrönt löfte om skärgårdstrafik i egen regi

Vid en facklig hearing i landstingshuset i Stockholm lovade de rödgröna att ta tillbaka bland annat delar av skärgårdstrafiken i egen regi om de kommer till makten. För personalens och resenärernas skull, men också för att få en möjlighet att jämföra olika driftsformer. Läs mer

Avtal klart för skärgårdstrafik

Seko och Almega har kommit överens om ett nytt treårigt avtal för de anställda i skärgårdstrafiken. Därmed dras strejkvarslet tillbaka. Läs mer

Väg- och ban öppnar för ny yrkesutbildning

Väg- och ban öppnar för ny yrkesutbildning

Även väg- och banbranschen har nu ett avtal om yrkesintroduktionsanställning, YA. Unga, nyanlända och långtidsarbetslösa kan lära sig ett yrke och samtidigt få lön, arbetsgivaren står för handledning men slipper betala arbetsgivaravgift. Läs mer

Försäkringar
Fackets försäkring hjälpte Tomas efter stroken

Fackets försäkring hjälpte Tomas efter stroken

Paketchauffören Tomas Dahl fick en stroke för tre år sedan. Genom Sekos sjukförsäkring fick han 50 000 kronor – pengar som var välkomna när han blev sjukskriven på heltid i tre månader. Läs mer

Övertidsblockad

En stridsåtgärd där facket stoppar allt övertidsarbete på en arbetsplats eller inom ett företag.