På ett varmt och välfyllt seminarium i eftermiddags stod Janne Rudén, Sekos ordförande tillsammans med Johan Lindholm, ordförande i Byggnads och presenterade rapporten ”Bygg bort arbetslösheten” och som redan i titeln avslöjar hur de fyra problem som nämns ovan ska lösas.

– Nästa regering måste klara både klimatutmaningen och massarbetslösheten och det kan den göra bland genom att satsa på bostäder och kollektivtrafik, sa Janne Rudén.

Han redogjorde för de investeringar som behövs, och det handlar om stora pengar, i rapporten föreslås att regeringen ökar resurserna med 32 miljarder kronor 2014. Men enligt rapporten är det väl investerade pengar, den räknar med att investeringarna ger ytterligare 182 000 människor arbete, det vill säga en halvering av dagens arbetslöshet.

Investeringar skapar arbete, både under byggtiden och efteråt eftersom en fungerande bostadsmarknad med lägenheter där de behövs och en utbyggd och tillförlitlig kollektivtrafik bidrar till en väl fungerande arbetsmarknad.

Investeringarna underlättar också för Sverige att nå klimatmålen genom nya och energieffektiva bostäder, genom smartare transportsystem för både gods och människor.

Rapporten kommenterades av Sandro Scocco, chefsekonom på Arena. Att de åtgärder som föreslås inte redan är verklighet kallade han ”en av de största underlåtenhetssynderna av regeringen”.

Scocco hade inga invändningar mot slutsatserna eller beräkningarna, men konstaterade ändå att ingen regering, oavsett färg kommer att genomföra dem. Orsaken stavas överskottsmål, det vill säga det tak på statens utgifter som både moderater och socialdemokrater är överens om.

Frågan blev då hur meningsfullt det är att lägga fram en rapport vars slutsatser inget parti, förutom vänsterpartiet, är villigt att realisera?

Karin Svensson Smith som sitter i Miljöpartiets styrelse menade att där är ”vallen bruten” när det gäller försvar av överskottsmålet. Något kärvare verkar det vara hos socialdemokratern, men Janne Rudén gav (möjligen) en strimma av hopp när han sade att överskottsmålet ”inte är reglat med tio hänglås bakom en igensvetsad dörr.”

Sandro Scocco avslutade med frågan:

–Ska vi spara våra pengar eller ska vi bygga bostäder och infrastruktur för dem och därmed minska arbetslösheten?