I mitten av januari skickade Bring Citymail en skrivelse till Förvaltningsrätten där företaget mer i detalj presenterar varför de överklagar.

Bring Citymail skriver att företaget redan har rutiner för paus, lunch och toalettbesök och att arbetet som brevbärare är rörligt och inte ”rimligtvis kan omfattas av exakt samma krav som gäller för fasta arbetsplatser”.

Av skrivelsen framgår bland annat att företaget motsätter sig krav på separata pausutrymmen och ”toalett i egen regi” längs utdelningsrundan, samt kravet på att brevbärarna ska kunna värma medhavd mat.

Seko på Bring Citymail tycker att många saker är märkliga med överklagandet. Facket pekar på att två av tre krav som arbetsgivaren överklagar inte ens är krav som Arbetsmiljöverket ställt. Som att Bring ska ordna toaletter och pausutrymmen i egen regi. Det står inte i föreläggandet, menar facket.

-Det krav som då är kvar är möjlighet att värma medhavd mat, där pekar företaget på möjligheten att äta kall mat eller köpa mat på lunchrestaurang, vilket vi faktiskt uppfattar som hånfullt mot våra medlemmar som i fjol fick sina lunchtraktamenten bortplockade av företaget, säger Eddie Lövholm Eriksson,  Sekos ordförande på Bring Citymail.

Patrik Östberg, vd på Bring Citymail säger till Sekotidningen att han inte känner igen att företaget överklagat krav som Arbetsmiljöverket inte ställt.

-Om det är så kommer väl förvaltningsrätten att avvisa vår talan, säger han.

Patrik Östberg avvisar också Arbetsmiljöverkets förslag att Bring kan teckna avtal med näringsidkare längs utdelningsrundan och på så sätt ordna pausutrymmen och tillgång till toalett.

-Vi kan göra det med kända etablerade kedjor, bensinmackar och liknande, men inte med för oss okända kiosker, som kanske byter ägare när som helst. Vi vill inte att vår personal ska gå ner i någon källare hos en näringsidkare om vi inte känner till, säger han.

Har ni diskuterat med andra företag hur de löser toalett och pausfrågan?

-Ja, men det hjälper oss inte att lösa Arbetsmiljöverkets krav. Vi vill göra rätt och hoppas att Förvaltningsrätten ska hjälpa oss att få ett förtydligande om vad Arbetsmiljöverket vill att vi ska göra egentligen. Våra samtal med myndigheten har inte gett oss några svar.

Bring Citymail håller i sin skrivelse fast vid uppfattningen att det är få brevbärare som har långt till utdelningskontoren och som därmed berörs av Arbetsmiljöverkets krav. Men det spelar inte någon roll för de krav som ställs, enligt Arbetsmiljöverket. Vilket Seko håller med om.

-Om en av våra medlemmar, eller alla, har dålig arbetsmiljö, kommer vi att vara där och slåss för en förbättring. Arbetsmiljö handlar ju inte om att en majoritet av dom anställda ska ha en god arbetsmiljö där man inte riskerar ohälsa. Det handlar om att alla ska ha det, säger Eddie Lövholm Eriksson.