I Södertälje har ett femtontal brevbärare fått var sin erinran av arbetsgivare Posten för att de dröjde en dag med att dela ut material från Nationaldemokraterna.
Gruppen ville kontrollera med en chef om materialet var okej. Broschyren delades till sist ut med en dags fördröjning. En brevbärare avbröt sin tur efter att han blivit hotad.
– Jag är förvånad över att de fick en erinran, säger Patrik Höglund som är klubbordförande för Seko Posten södra Stockholm. Jag hade hoppats vi skulle hinna diskutera detta med Posten innan det blev aktuellt.
Klubben för nu en dialog med Posten om det som hänt. En erinran är en disciplinåtgärd som innebär att arbetsgivaren dokumenterar vad som hänt. Enligt Patrik Höglund har den ingen juridisk tyngd.
Postens regionchef Magnus Österdahl säger att post som kommer till kontoren ska delas ut. Materialet är redan granskat. Dröjer man en dag så bryter man mot Postens regler.
– Det jag kan säga är att vi borde ha påmint chefer och medarbetare om vad som gäller nu i valtider, säger han.
Av Postens skriftliga kundvillkor framgår att material som delas ut inte får innehålla hets mot folkgrupp, förtal eller annat som strider mot lagen.
Det är Postens jurister, marknads- och informationsansvariga som avgör vad som är lagligt. Om det är godkänt skicks det ut till brevbärarkontoren.
– Jag har full förståelse för att det känns för djävligt, men det är Posten som ansvarar för utdelningen och facket kan inte vara censor, säger Alf Mellström.
Däremot kan det bli en arbetsmiljöfråga, enligt Seko. Det finns risk för hot och våld när brevbärarna delar ut material som kan kännas provocerande för mottagarna.
Risk för hot räcker för att åtminstone diskutera om posten ska delas ut, enligt facket. Postens uppfattning är att en hotfull eller våldsam situation måste ha uppstått innan en utdelning kan stoppas.
Även vid förra riksdagsvalet kom frågan om valmaterial med obehagligt innehåll upp till diskussion. Resultatet blev att det är Postens granskar lagligheten. Är det lagligt ska det levereras.
Patrik Östberg, nationell utdelningschef på Bring Citymail, säger att företaget inte har några skriftliga regler, men att Citymail gör samma bedömning som Posten.
– Det som är lagligt delas ut, det som är olagligt delas inte. Vi har haft ett fall där vi beslutat att inte fortsätta dela ut. Det är företag om skickar bluffakturor. Vi har identifierat dem och stoppat samarbetet, säger Patrik Östberg.