Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

Brandmännen sparkas av konkurrensskäl

Brandmännen på Arlanda får sparken för att gynna konkurrensen. Korta avtalstider och personal som inte garanteras fortsatt arbete är utvecklande för verksamheten, menar Swedavia.

31 augusti 2012 10:54

Som Sekotidningen tidigare skrivit har de 44 brandmännen på Arlanda flygplats räddningstjänst varslats om uppsägning. Anledningen är att arbetsgivaren, Falck, förlorat kontraktet i den senaste upphandlingen. Från årsskiftet tar Securitas över och de uppsagda brandmännen får söka sina tjänster på nytt.

Seko ställer sig kritiskt till statliga Swedavia, som upphandlar tjänsten, dels för att man inte kräver att personalen får följa med, men också för att kontraktet är alldeles för kort. Det nya avtalet löper på två år med möjlighet till två års förlängning. Något som skapar oro hos personalen och kan innebära problem för verksamheten med ständiga byten av utförare.

Men enligt Swedavia är korta kontraktstider något som främjar konkurrensen.

– Om vi skriver längre kontrakt blir det orättvist vid nästa upphandling. Det blir väldiga fördelar för den som har kontraktet när det gäller lokalkännedom och andra krav som vi ställer i upphandlingen. Av samma anledning kräver vi inte att personalen måste följa med, säger Klas Nilsson, presschef på Swedavia.

Menar du att verksamheten blir för bra och att personalen blir för rutinerad så det blir svårt för andra att konkurrera?

– Nej, jag menar att man slår undan benen för de andra. Vårt uppdrag är att driva flygplatser så effektivt och säkert som möjligt och vi anser att konkurrens är bra för tjänsten ska utvecklas och bli bättre.

Är det inte bättre med kontinuitet? Att samma utförare får utveckla tjänsten under en längre tid?

– Vi har ju kvar insatsledare och brandchef, så det finns kontinuitet. Men jag vill påpeka att vi har full förståelse för den oro personalen känner, och vi gör det vi kan för att underlätta för dem i den uppkomna situationen.

Hur då?

– Genom att påpeka för både den nuvarande och den blivande arbetsgivaren att de måste ge besked så snabbt som möjligt och agera schysst mot de anställda.

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

SJ krävs på 8 miljoner kr i böter

SJ bröt mot upphandlingsreglerna när företaget direktupphandlade städning av tåg med mera, det anser konkurrensverket och kräver SJ på 8,5 miljoner kronor i böter, Läs mer

Lösning för brandmännen på Arlanda

Seko har lyckats förhandla fram en lösning för de uppsagda brandmännen på Arlanda. Alla får nytt jobb hos den nya entreprenören Securitas. Läs mer

Sexfrågor vid anställningsintervju

”Upplever du att du har ett tillfredsställande sexualliv?” Det undrar Securitas när du söker jobb hos dem. Det blev brandmännen på Arlanda, som sagts upp av ISS och söker om sina tjänster hos Securitas, varse. Men nu ska frågan bort. Läs mer

Brandmännen sparkas av konkurrensskäl

Brandmännen på Arlanda får sparken för att gynna konkurrensen. Korta avtalstider och personal som inte garanteras fortsatt arbete är utvecklande för verksamheten, menar Swedavia. Läs mer

Brandmännen på Arlanda sägs upp

De 44 flygplatsbrandmännen på Arlanda har varslats om uppsägning. Anledningen är att den nuvarande arbetsgivaren har förlorat kontraktet när tjänsten upphandlats. Nu tvingas de söka sina egna tjänster. Läs mer