Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Tema: Efter valet
Flyttkarusellen är i full gång när Sekotidningen besöker riksdagshuset efter valet Foto: Mikael Andersson
Reportage

Bråda dagar i riksdagshuset

Strax efter valet tog Sekotidningen en runda i riksdagshuset för att se hur det något kaotiska valresultatet drabbar några av Sekomedlemmarna som arbetar i riksdagsförvaltningen.

24 oktober 2014 13:52

Det är bråda dagar i riksdagshuset med mycket övertid fram till riksdagens högtidliga öppnande. 3 000 flyttkartonger ska bäras runt, lika många skyltar tillverkas och 778 arbetsrum och 254 övernattningsboenden fördelas rättvist.

Här får du träffa några av Sekomedlemmarna som ser till att våra folkvalda kan utföra sitt jobb.

 

grigorios

Grigorios Papamihailidis jobbar på riksdagens postdistribution.  Men just nu får han hjälpa till med lite allt möjligt.

– Vi hjälper till med flyttkartonger och att tömma våningsplan  och lite sådant.

Men även här finns en del arbetsuppgifter som bara uppstår  efter ett val. Som att byta ut namnen på alla 349 postboxarna som  sitter i korridoren. Och när alla ledamöter är på plats ska de gå  igenom vilka tidskrifter de vill ha och vilka som ska slängas.

– De får ju så otroligt mycket skickat till sig varje dag, säger  Grigorios Papamihailidis och måttar upp en halvmeter ungefär.  – Därför får de skriva upp på en lista vilka tidningar de vill ha.  Resten slänger vi om de har en mak-skylt på sin postbox (makulatur).

 

bozika

Bozica Mörk är städare i riksdagshuset. Nu är det flyttstädning som gäller. MP byter lokaler med FP och KD och de tömda rummen ska rengöras.

– Det här är sista rummet på det här våningsplanet. De ska flytta in här idag så det har varit lite stressigt, men det är ingen fara. Vi hjälps åt mellan husen så att alla rum ska bli klara i tid. Vi har jobbat helger också för att hinna. För på tisdag, när det är öppningen, då måste allt vara glänsande, säger hon samtidigt som hon våttorkar soffbordets ben.

I ett annat rum står hennes kolleger och torkar lister, så nog ska det glänsa när riksdagen öppnar.

 

peterPeter Björklund står i riksdagssnickeriet och övervakar gravermaskinen. Omkring 3 000 nya skyltar ska tillverkas på en vecka. Det är nya namnskyltar och hänvisningsskyltar, och så namnklossar till alla utskottsledamöter att ha på bordet vid sina platser och namnskyltar på varje ledamotsbänk i plenisalen, och så vidare.

– Ja, jag tillverkar skyltar och allehanda andra föremål. Men det är ingen stress. Jag har jobbat här ett tag nu, så det är lugnt.

Nämnas bör att i hans fall är ”ett tag” 24 år. Men det krävs tolvtimmarspass samt helg- och nattarbete för att allt ska blir klart till riksdagens högtidliga öppnande. I vanliga fall börjar hans arbetsdag klockan sju. Men en dag var fjärde år tar han sovmorgon.

– Min stora grej är kvällen efter riksdagens högtidliga öppnande. Klockan fem på tisdagen får jag listan på var alla ska sitta i plenisalen. Då börjar jag sätta upp namnskyltarna. Sedan blir jag klar framåt tvåtiden på natten. Dagen efter brukar jag ta sovmorgon och kommer inte till jobbet förrän klockan åtta.

 

lise_lotteLise-Lotte Heimerwall tituleras våningsassistent. Det innebär att hon servar riksdagsledamöterna på sitt våningsplan. När Sekotidningen träffar henne gör hon en sista runda i de tömda rummen efter miljöpartisterna. Hon hänger in galgar i garderoberna och lägger ut lappar på skrivborden där hon presenterar sig själv och vad hon kan hjälpa till med.

– Vi får inte göra något med politisk anknytning. Det är viktigt att skilja på det som är riksdagsarbetet och vad som är partiarbetet. Det kan vara om ett utskick ska läggas i riksdagens kuvert eller partiets.

– Då kan det krävas att man har skinn på näsan och kan säga ifrån. Det är särskilt viktigt när det kommer ledamöter som är helt färska.

– Efter valet 2006 kom det ju in så många nya ”nya moderater” så de fick inte plats i samma lokaler. De nyinvalda hamnade här, och då var det High Chaparall må du tro. Men det var roligt, riktigt roligt.

Med nya ledamöter från olika delar av landet uppstår också många frågor som till exempel var man handlar mat.

– Jag borde få provision från Hemköp i city för alla som jag hänvisat dit.

Efter valet ”byter” hon parti för tredje gången. Miljöpartiet flyttar ut och Folkpartiet flyttar in. Hon har tidigare även servat sossar och som sagt moderater.

– Det är alltid lite vemodigt när man byter. Det tar ju nästan fyra år innan man lär känna dem ordentligt, men det är samtidigt väldigt spännande.

Även hon har lagt in mycket övertid efter valet, tolvtimmarspass och helgarbete. Och hon får gå mycket.

– En vanlig arbetsdag går vi 5–7 kilometer, det har vi kollat med stegräknare. Men de här veckorna är det 2–3 mil om dagen. Det känns i benen när man kommer hem.

 

rene

– Just nu är det ett ordnat kaos, säger René Poedtke medan han slänger i sig sin medhavda lunch.

Han är ansvarig för tilldelningen av arbetsrum och vid behov övernattningsrum åt riksdagsledamöterna. Var och en av riksdagens 349 ledamöter har rätt till en sekreterare, samt att varje parti har rätt till tio kanslitjänster. Det gör att René Roedtke ska skaka fram totalt 778 politiska arbetsplatser och fördela dem.

Den slutgiltiga mandatfördelningen var klar lördagen den 20 september, alltså sex dagar efter valet.

– Vi brukar följa opinionsmätningarna för att se på ett ungefär hur vi ska placera de olika partierna. Men i år skedde så mycket på slutet så det var väldigt svårt att förutse. Tre veckor innan valet trodde vi att vi hade allt på plats, men det var bara att riva upp och börja om.

 

tryck

Något lugnare har printeroperatörerna i riksdagens tryckeri.

– Det var väldigt mycket innan valet, framförallt skolmaterial. Men nu är det lite lugnare, säger Kaj Gissberg.

En del extra jobb har de ändå inför riksdagsöppnandet. Till exempel ska inbjudningskort, gudstjänstprogram och konsertprogram tryckas. Och det har krävt en del helgarbete.

– Vi var tvungna att vara stand-by i söndags eftersom man inte visste exakt vilka som skulle komma in. Och alla måste ju få inbjudningskort, säger Mikael Smedberg.

 

lars

Lars vestberg är expeditionsassistent och Sekoombud i riksdagsförvaltningen. Tillika är han den som guidar Sekotidningen runt i riksdagshusets labyrintiska korridorer, gångar och kulvertar.

På vägen berättar han anekdoter och förklarar ett och annat. Till exempel om den vackert smyckade öppna spisen i sammanbindningsbanan, som går mellan första och andra kammaren och härrör från tvåkammarriksdagens tid.

– Första gången man använde den upptäckte man att skorstenen mynnade ut precis bakom statyn på Moder Svea på taket. Så det såg ut som det rök ur baken på henne. Den har aldrig använts igen, berättar Lars Vestberg.

 

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Bring Citymail får nya ägare

Bring Citymail får nya ägare. Norska Posten säljer brevverksamheten till det tyska investmentbolaget Allegra Capital. Läs mer

SJ anklagar lokförare för mobbning

Flera lokförare har tilldelats erinringar av SJ efter att företaget anklagar dem för mobbning och trakasserier under en arbetsplatsträff i Stockholm. Seko SJ protesterar och har krävt att erinringarna dras tillbaka. Något SJ inte gått med på. Läs mer

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sjöfarten gör handlingsplan mot sexuella trakasserier

I slutet av året hoppas sjöfartsbranschen ha en handlingsplan för hur branschen ska hantera och agera vid sexuella trakasserier och andra kränkningar. Läs mer

Strömförande grind på tågstation

Strömförande grind på tågstation

Först åtta timmar efter anmälan åtgärdades en strömförande grind på en pendeltågsperrong i Stockholm. Grinden, som står så att allmänheten kan komma åt den, var feljordad och drog till sig så kallad returström när tågen passerade. Läs mer

”Erfarenhet borde synas på lönen”

”Erfarenhet borde synas på lönen”

– Jag är trygg i min yrkesroll och kan bemöta de intagna på ett helt annat sätt idag jämfört med när jag var ny på jobbet, säger Anette Skrydtrup, kriminalvårdare på häktet i Helsingborg. Läs mer

Seko lämnar flyttande Nordea

Nordeas stämma röstade igenom en flytt av huvudkontoret till Finland. Det innebär att Seko går vidare med sitt beslut från i höstas om att lämna banken. Läs mer

Harly håller koll på entreprenörerna

Harly håller koll på entreprenörerna

I januari förra året fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att sköta leveransuppföljningen av järnvägsunderhållet i egen regi. Redan i september var Harly Nielsen ute för att hålla koll på att entreprenörerna gör det de ska. Läs mer

”Ingen dag är den andra lik”

”Ingen dag är den andra lik”

Freddie Åfeldt är transportledare på Hector rail och han gillar såväl jobbet som kollegerna. Läs mer

Raka spåret in i politiken

Raka spåret in i politiken

Lina el Yafi hamnade i hetluften när hon som klubbordförande drev kampanj för de uppsagda konduktörerna på tvärbanan. Nu gör hon politisk raketkarriär och kommer av allt att döma bli landstingspolitiker efter valet. Läs mer

Himmel eller helvete

Himmel eller helvete

Det är ingen mening att slå sönder maskinerna, bättre att slåss för en rättvis fördelning av vinsterna som robotar och automatisering ger. Och kanske få en kortare arbetstid. Läs mer

En sjukförsäkring att lita på

"Vi förväntar oss att en samlad arbetarrörelse gör gemensam sak för att utveckla den svenska modellen där en rättvis och trygg sjukförsäkring är självklar!" Det skriver Agneta Tiger Seko och Ingemar Nilsson, riksdagsledamot (S). Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Bjudresor till fartygsinspektörer

Två inspektörer från Transportstyrelsen som skulle kontrollera säkerheten ombord blev bjudna på en bättre middag och uppgraderas till lyxhytt utan kostnad. Det avslöjar Dagens ETC. Enligt tidningens granskning har bjudresorna pågått i minst tio år. Läs mer

ny på arbetsmarknaden
Maskinföraren Ghalia bryter normen

Maskinföraren Ghalia bryter normen

Ghalia Alhindi flydde från Syrien till Sverige för drygt två år sedan. Bland det första hon gjorde här var att lära sig cykla, sedan tog hon körkort och nu går hon en maskinförarutbildning. – Sen blir det lastbil och till slut flygplan, säger hon halvt på skämt, halvt på allvar. Läs mer

Bring citymail lägger ner brevbärarkontor

Bring citymail stänger kontor i Flen och Katrineholm och lägger istället postutdelningen på Prolog, Mittmedias tidningsdistributionsbolag. Förändringen planeras till maj 2018. Läs mer

Det blir inget åtal för elolyckan i Tyfors

Nu står det klart att det inte blir något åtal om arbetsmiljöbrott efter elolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen. Läs mer

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

”Vi ska stötta varandra och våga ta plats”

Sekos kvinnliga nätverk på Trafikverket, Q-net, har vaknat till liv igen efter några år med sporadisk verksamhet. Förhoppningen är att nätverket ska göra att fler kvinnor tar på sig fackliga uppdrag. Läs mer

Vittnesmål om grova kränkningar på ISS biljettkontroll

Vittnesmål om grova kränkningar på ISS biljettkontroll

Nuvarande och tidigare anställda på ISS biljettkontrollen vittnar om att de utsatts för grova sexuella trakasserier, kränkningar, mobbning och hot av flera av sina arbetsledare. Läs mer

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Lönsamt övertidsarbete kan leda till ohälsa

Vissa medarbetare i Kriminalvården arbetar väldigt mycket övertid. Den är frivillig och ger i de flesta fall betydande extrainkomster. Vilket i sin tur gör det svårt för skyddsombud och fack att se till att avtal följs. Läs mer

Sveriges akademikers centralorganisation / Saco

Se Huvudorganisationer