Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Tema: Efter valet
Flyttkarusellen är i full gång när Sekotidningen besöker riksdagshuset efter valet Foto: Mikael Andersson
Reportage

Bråda dagar i riksdagshuset

Strax efter valet tog Sekotidningen en runda i riksdagshuset för att se hur det något kaotiska valresultatet drabbar några av Sekomedlemmarna som arbetar i riksdagsförvaltningen.

24 oktober 2014 13:52

Det är bråda dagar i riksdagshuset med mycket övertid fram till riksdagens högtidliga öppnande. 3 000 flyttkartonger ska bäras runt, lika många skyltar tillverkas och 778 arbetsrum och 254 övernattningsboenden fördelas rättvist.

Här får du träffa några av Sekomedlemmarna som ser till att våra folkvalda kan utföra sitt jobb.

 

grigorios

Grigorios Papamihailidis jobbar på riksdagens postdistribution.  Men just nu får han hjälpa till med lite allt möjligt.

– Vi hjälper till med flyttkartonger och att tömma våningsplan  och lite sådant.

Men även här finns en del arbetsuppgifter som bara uppstår  efter ett val. Som att byta ut namnen på alla 349 postboxarna som  sitter i korridoren. Och när alla ledamöter är på plats ska de gå  igenom vilka tidskrifter de vill ha och vilka som ska slängas.

– De får ju så otroligt mycket skickat till sig varje dag, säger  Grigorios Papamihailidis och måttar upp en halvmeter ungefär.  – Därför får de skriva upp på en lista vilka tidningar de vill ha.  Resten slänger vi om de har en mak-skylt på sin postbox (makulatur).

 

bozika

Bozica Mörk är städare i riksdagshuset. Nu är det flyttstädning som gäller. MP byter lokaler med FP och KD och de tömda rummen ska rengöras.

– Det här är sista rummet på det här våningsplanet. De ska flytta in här idag så det har varit lite stressigt, men det är ingen fara. Vi hjälps åt mellan husen så att alla rum ska bli klara i tid. Vi har jobbat helger också för att hinna. För på tisdag, när det är öppningen, då måste allt vara glänsande, säger hon samtidigt som hon våttorkar soffbordets ben.

I ett annat rum står hennes kolleger och torkar lister, så nog ska det glänsa när riksdagen öppnar.

 

peterPeter Björklund står i riksdagssnickeriet och övervakar gravermaskinen. Omkring 3 000 nya skyltar ska tillverkas på en vecka. Det är nya namnskyltar och hänvisningsskyltar, och så namnklossar till alla utskottsledamöter att ha på bordet vid sina platser och namnskyltar på varje ledamotsbänk i plenisalen, och så vidare.

– Ja, jag tillverkar skyltar och allehanda andra föremål. Men det är ingen stress. Jag har jobbat här ett tag nu, så det är lugnt.

Nämnas bör att i hans fall är ”ett tag” 24 år. Men det krävs tolvtimmarspass samt helg- och nattarbete för att allt ska blir klart till riksdagens högtidliga öppnande. I vanliga fall börjar hans arbetsdag klockan sju. Men en dag var fjärde år tar han sovmorgon.

– Min stora grej är kvällen efter riksdagens högtidliga öppnande. Klockan fem på tisdagen får jag listan på var alla ska sitta i plenisalen. Då börjar jag sätta upp namnskyltarna. Sedan blir jag klar framåt tvåtiden på natten. Dagen efter brukar jag ta sovmorgon och kommer inte till jobbet förrän klockan åtta.

 

lise_lotteLise-Lotte Heimerwall tituleras våningsassistent. Det innebär att hon servar riksdagsledamöterna på sitt våningsplan. När Sekotidningen träffar henne gör hon en sista runda i de tömda rummen efter miljöpartisterna. Hon hänger in galgar i garderoberna och lägger ut lappar på skrivborden där hon presenterar sig själv och vad hon kan hjälpa till med.

– Vi får inte göra något med politisk anknytning. Det är viktigt att skilja på det som är riksdagsarbetet och vad som är partiarbetet. Det kan vara om ett utskick ska läggas i riksdagens kuvert eller partiets.

– Då kan det krävas att man har skinn på näsan och kan säga ifrån. Det är särskilt viktigt när det kommer ledamöter som är helt färska.

– Efter valet 2006 kom det ju in så många nya ”nya moderater” så de fick inte plats i samma lokaler. De nyinvalda hamnade här, och då var det High Chaparall må du tro. Men det var roligt, riktigt roligt.

Med nya ledamöter från olika delar av landet uppstår också många frågor som till exempel var man handlar mat.

– Jag borde få provision från Hemköp i city för alla som jag hänvisat dit.

Efter valet ”byter” hon parti för tredje gången. Miljöpartiet flyttar ut och Folkpartiet flyttar in. Hon har tidigare även servat sossar och som sagt moderater.

– Det är alltid lite vemodigt när man byter. Det tar ju nästan fyra år innan man lär känna dem ordentligt, men det är samtidigt väldigt spännande.

Även hon har lagt in mycket övertid efter valet, tolvtimmarspass och helgarbete. Och hon får gå mycket.

– En vanlig arbetsdag går vi 5–7 kilometer, det har vi kollat med stegräknare. Men de här veckorna är det 2–3 mil om dagen. Det känns i benen när man kommer hem.

 

rene

– Just nu är det ett ordnat kaos, säger René Poedtke medan han slänger i sig sin medhavda lunch.

Han är ansvarig för tilldelningen av arbetsrum och vid behov övernattningsrum åt riksdagsledamöterna. Var och en av riksdagens 349 ledamöter har rätt till en sekreterare, samt att varje parti har rätt till tio kanslitjänster. Det gör att René Roedtke ska skaka fram totalt 778 politiska arbetsplatser och fördela dem.

Den slutgiltiga mandatfördelningen var klar lördagen den 20 september, alltså sex dagar efter valet.

– Vi brukar följa opinionsmätningarna för att se på ett ungefär hur vi ska placera de olika partierna. Men i år skedde så mycket på slutet så det var väldigt svårt att förutse. Tre veckor innan valet trodde vi att vi hade allt på plats, men det var bara att riva upp och börja om.

 

tryck

Något lugnare har printeroperatörerna i riksdagens tryckeri.

– Det var väldigt mycket innan valet, framförallt skolmaterial. Men nu är det lite lugnare, säger Kaj Gissberg.

En del extra jobb har de ändå inför riksdagsöppnandet. Till exempel ska inbjudningskort, gudstjänstprogram och konsertprogram tryckas. Och det har krävt en del helgarbete.

– Vi var tvungna att vara stand-by i söndags eftersom man inte visste exakt vilka som skulle komma in. Och alla måste ju få inbjudningskort, säger Mikael Smedberg.

 

lars

Lars vestberg är expeditionsassistent och Sekoombud i riksdagsförvaltningen. Tillika är han den som guidar Sekotidningen runt i riksdagshusets labyrintiska korridorer, gångar och kulvertar.

På vägen berättar han anekdoter och förklarar ett och annat. Till exempel om den vackert smyckade öppna spisen i sammanbindningsbanan, som går mellan första och andra kammaren och härrör från tvåkammarriksdagens tid.

– Första gången man använde den upptäckte man att skorstenen mynnade ut precis bakom statyn på Moder Svea på taket. Så det såg ut som det rök ur baken på henne. Den har aldrig använts igen, berättar Lars Vestberg.

 

Mattias Dahlgren, Reporter
mattias.dahlgren@sekotidningen.se

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

Kvinnor avstår fackliga kurser efter sextrakasserier

Kvinnor avstår fackliga kurser efter sextrakasserier

Sexuella trakasserier är så vanligt förekommande att kvinnor avstår från att gå på fackliga kurser. Nyligen inträffade ett allvarligare fall på LO:s kursgård Runö.  Läs mer

Lokföraren som inte var sjuk

Lokföraren som inte var sjuk

Det här är berättelsen om lokföraren som inte var sjuk och arbetsgivaren som gav honom ett ultimatum: ät medicin eller få sparken! Nu är frågan på väg till Arbetsdomstolen och Lasse Holm hoppas på upprättelse. Men under tiden mår han dåligt. Läs mer

Avtal 2017

Allt om avtalsrörelsen

Här kan du läsa alla våra artiklar om avtalsrörelsen 2017 där Seko ska förhandla om drygt 20 centrala avtal. Läs mer

Valle Karlsson: Inget ska sopas under mattan

-Vi förstår att vi inom Seko och fackföreningsrörelsen inte är fredade från sexuella trakasserier. Och vi tar det väldigt allvarligt. Nu måste vi gå från ord till handling. Läs mer

Chefen viktig för trivseln

Chefen viktig för trivseln

Stoppa allt skitsnack, låt ingen vara eller känna sig utesluten, glöm inte de sjukskrivna. Några tips från Seko Skåne om vägen till en trivsam arbetsplats. Läs mer

Spelet om Postnord

Spelet om Postnord

Seko posten sparkade ut de danska fackrepresentanterna ur bolagsstyrelsen. Danskarna blev sura, men enligt Seko posten var det nödvändigt för få danska och svenska staten att enas om ett kapitaltillskott till Postnord. Läs mer

När jobbet leder till döden

När jobbet leder till döden

Hittills i år har 40 personer dött på jobbet. Här är en berättelse om hur det kan gå till. Om entreprenörskedjor, bristande kontroll och olyckliga omständigheter. Läs mer

”Det vi gör har aldrig gjorts förut”

”Det vi gör har aldrig gjorts förut”

Pierre Fredriksson är verkstadsingenjör vid Uppsala universitet och gillar att arbeta i teknikens framkant. Läs mer

Med orättvisorna i fokus

Med orättvisorna i fokus

Hennes drivkraft är kampen mot orättvisor. Och det är en fajt som Gabriella Lavecchia tagit i många olika roller inom arbetarrörelsen. Sedan i våras som vice förbundsordförande för Seko. Läs mer

För dyrt med god arbetsmiljö

För dyrt med god arbetsmiljö

Kedjan med entreprenörer hade fem länkar, med Trafikverket överst. Men den sista länken brast och en provanställd 22-åring omkom i en olycka. Kanske hade den undvikits om facket fått spela sin roll. Läs mer

Inga arbetare på riksdagslistan

Inte ett fackligt namn på valbar plats när socialdemokraterna i Norrbotten sätter ihop sin riksdagslista. Det är helt enkelt inte acceptabelt tycker LO-distriktet i Norra Sverige. Läs mer

Ingen tar betalt på ersättningsbussen – inga problem tycker SL

I maj sparkades konduktörerna på Tvärbanan i Stockholm. Istället ska resenärerna själva ”blippa” sina Läs mer

6F utreder ny lönemodell

Förbunden inom 6 F har länge varit kritiska till den svenska lönebildningsmodellen. Nu tillsätter förbunden en gemensam utredning som ska försöka hitta en bättre modell. Läs mer

Kvinnligt nätverk viktigt forum att prata ut om jobbet

Kvinnligt nätverk viktigt forum att prata ut om jobbet

– Titta så små byxorna är, säger tunneltvättare Madelene Berglund och lyfter upp en arbetsbyxa från bordet där ett av de större klädföretagen placerat sitt utbud. Läs mer

Rödgrönt löfte om skärgårdstrafik i egen regi

Vid en facklig hearing i landstingshuset i Stockholm lovade de rödgröna att ta tillbaka bland annat delar av skärgårdstrafiken i egen regi om de kommer till makten. För personalens och resenärernas skull, men också för att få en möjlighet att jämföra olika driftsformer. Läs mer

Avtal klart för skärgårdstrafik

Seko och Almega har kommit överens om ett nytt treårigt avtal för de anställda i skärgårdstrafiken. Därmed dras strejkvarslet tillbaka. Läs mer

Väg- och ban öppnar för ny yrkesutbildning

Väg- och ban öppnar för ny yrkesutbildning

Även väg- och banbranschen har nu ett avtal om yrkesintroduktionsanställning, YA. Unga, nyanlända och långtidsarbetslösa kan lära sig ett yrke och samtidigt få lön, arbetsgivaren står för handledning men slipper betala arbetsgivaravgift. Läs mer

Tågvärdar testar kroppskameror

Under tre månader framåt ska ett antal tågvärdar på Pågatågen bära kroppskameror. Tanken är att det ska öka tryggheten ombord på tågen. En utvärdering får avgöra om alla ska bära kameror. Läs mer

Arbetsmiljöverket kritiserar Strukton

Arbetsmiljöverket kritiserar Strukton

Efter en inspektion på Strukton rail riktar Arbetsmiljöverket kritik mot företagets arbetsmiljöarbetet. Bolaget har två månader på sig att svara hur man ska åtgärda bristerna. Läs mer

Försäkringar
Fackets försäkring hjälpte Tomas efter stroken

Fackets försäkring hjälpte Tomas efter stroken

Paketchauffören Tomas Dahl fick en stroke för tre år sedan. Genom Sekos sjukförsäkring fick han 50 000 kronor – pengar som var välkomna när han blev sjukskriven på heltid i tre månader. Läs mer

Avtal

En överenskommelse mellan två parter, se även kollektivavtal.