Tvärtom används det fortfarande över stora delar av världen och bryts i bland annat Ryssland och Kanada. Det har gjorts försök att få ett internationellt förbud mot asbest genom FN-organet ILO. Men det har stannat vid ett uttalande om att asbest bör avvecklas.

– Flera länder vägrar gå med på att det skrivs en bindande konvention. Av ekonomiska skäl, säger Sten Gellerstedt som är utredare på LO.

Han tyckte det var pinsamt att se hur USA, Kanada, Australien och Ryssland gick armkrok mot ett förbud på det ILO-möte där asbestfrågan var uppe.

– Asbest anses ha bra tekniska egenskaper. Det går före människoliv, säger Sten Gellerstedt.

Trots att asbest är förbjudet i Sverige sedan 1982 finns det kvar i framför allt äldre byggnader, fartyg och isoleringsmaterial. Och det kan komma in i Sverige genom importerade produkter. Det betyder att många anställda riskerar att komma i kontakt med asbest vid rivning och sanering.

Inom Seko är det framför allt sjömän, bantekniker, teletekniker, anläggare och anställda i energibolag som kan komma i kontakt med materialet.

Reglerna kring asbest är strikta, Arbetsmiljöverket har särskilda föreskrifter om bland annat tillstånd, utbildning, skyddsutrustning och ventilation.

Fackförbunden i 6 F har nyligen gett ut en broschyr om asbest ”Bli asbestsmart” somgår att beställa från Seko.