• Begränsa deltidsarbetet och stärk rätten till heltidsanställning.
Det var kravet i flera motioner som LO kongressen ställde sig bakom under tisdagen.
Kongressen menade att det är orimligt att framför allt deltidarbetande kvinnor används som ”flexibilitetsreserv” på arbetsgivaren villkor.

• LO-kongressen sa nej till kravet på lagstiftning mot sena öppettider främst inom handeln.
Kongressen menade dock att det ur arbetsmiljösynpunkt är önskvärt att de långa öppettiderna begränsas.

• Svensk kassaservice ska bedrivas i Postens regi och egna lokaler.
Det kravet enades LO-kongressen om efter en motion från Seko Skåne.
Kongressen menade att ledningen för Posten har splittrat verksamheten och därmed missat möjligheten till att bli en modern kommunikationspunkt i samhället.

• För att stärka det systematiska arbetsmiljöarbetet på alla arbetsplatser vill LO kongressen att föreskriften i ”Systematiskt arbetsmiljöarbete” blir straffsanktionerad.
På så sätt skulle det bli möjligt för Arbetsmiljöverket att utdöma vite för arbetsgivare som inte följer föreskrifterna.

• Skyddsombuden, och då framför allt de regionala skyddsombuden, måste få stärkt stöd till kontinuerlig utbildning anser LO-kongressen.
Förändringar på arbetsmarknaden har medfört en ökning av antalet små och medelstora företag vilket ökat arbetsbelastningen på de regionala skyddsombuden.

• LO-kongressen vill se en ökad satsning på arbetslivsforskning och ska därför verka för att Arbetslivsinstitutets ställning som nationellt centrum för arbetslivsforskningen stärks.
LO kommer att ta upp frågan med regeringen i samband med en kommande forskningspolitisk proposition.

• Avsätt mer resurser till att utbilda polis och åklagare att göra förundersökningar vid arbetsmiljöbrott. Det förslaget från Seko ställde sig LO-kongressen bakom. LO har vid flera tillfällen framfört kritik mot de bristfälliga resurserna och kompetensen hos rättsvårdande myndigheter. Varje år inträffar cirka 20.000 arbetsolyckor, men bara runt 40 per år leder till åtal.