I Luleå har Telia Sonera cirka 500 anställda varav ungefär 300 omfattas av varslet. En av dem är administratören Catrine Äijä, som är mycket positiv till Sekos strejkvarsel.
   – Det måste ju hända något nu. Alla tycker likadant. Det finns folk som är med i andra förbund som nu vill byta till Seko för att vi tar striden.
   Hon är till exempel mycket kritisk till att det varit stora problem med löneförhandlingar och att arbetsgivarna vill förlänga perioden för sommarsemester till sju månader, från tre idag.
   – Här uppe norr vill man inte ha sommarsemestern i oktober, då kan det vara ganska kallt. Och själv har jag barn också och då vill man ju verkligen ha semestern på sommaren.
   Just semesterfrågan engagerar medlemmarna, enligt Kjell-Åke Sommerryd, ordförande för sektion Teliasonera Norr.
   – Det är den fråga som diskuteras mest i fikarummen. Förslaget har väckt oerhört stor ilska. Det kan ju vara snö och rejält kallt här i oktober och då ska man ta sommarsemester.
   Annars tycker han att den viktigaste frågan är individgarantin, att alla anställda får en garanterad löneökning. Sekos kräver att varje anställd får minst 500 kronor mer i månaden.
   – Det är stora grupper som har fått noll i påslag. Chefen säger till dem att de jobbat jättebra, men tyvärr räcker inte pengarna till. Lönesamtalen måste bli en dialog, inte att arbetsgivaren ensidigt bestämmer om löneökningarna, säger Kjell-Åke Sommerryd.
   Medling pågår i konflikten men först i morgon, tisdag, förväntas medlarna komma med ett förslag till parterna. Om man då inte kan komma överens träder strejken i kraft natten till onsdag.
   – Vi springer fram och tillbaka till medlarna just nu. Det är omöjligt att säga hur det kommer sluta men jag kan konstatera att det har varit oerhört svårt att förhandla med Almega den här gången, säger Sekos avtalssekreterare Sven-Olof Hellman.