De två banarbetarna höll på med underhållsarbete på stationsområdet i Markaryd när ett av SJ:s snabbtåg körde på dem.

– Vi vet inte så mycket i nuläget. Den ena fick lindrigare skador medan den andre mer allvarliga. Han är nu nedsövd, men stabil har vi fått höra, säger Frederick Linderos på Seko Infranord.

Vad som ligger bakom olyckan är ännu oklart, men händelsen utreds av såväl Infranord som Arbetsmiljöverket och Trafikverket. Även polisen utreder och har upprättat en anmälan med rubriceringen vållande till kroppsskada, utan misstanke riktad mot någon speciell.

Enligt Frederick Linderos saknades så kallat a-skydd, att ingen trafik får förekomma på platsen, när arbetet utfördes.

– Om man bara arbetar med lättare verktyg, och enkelt kan ta sig ur spåret, kan man ha tågvarnare i stället. Alltså att en person håller utkik efter tåg.

Exakt vad som hänt, hur snabbt tåget körde och varför de inte upptäckte tåget i tid är ännu oklart.

– Jag vill inte spekulera i hur det gått till utan det får utredningarna visa. Det viktigaste nu är att ta hand om våra skadade arbetskamrater, säger Frederick Linderos.

Enligt räddningstjänsten kom larmet vid halv ett, natten till idag, och ringdes in av en av de skadade. När räddningstjänsten kom till platsen var båda vid medvetande och fördes till Ljungby lasarett. Mannen med allvarligare skador, i huvudet och benen, fördes sedan vidare till Lund för vård.

Lokföraren chockades och har blivit omhändertagen av kamratstödjare. Tåget hade inga passagerare och skulle köras från Göteborg till Malmö.