– Du borde skämmas! Jag har jobbat här i 27 år och detta är tacken.

Stämning präglades av behärskad kampvilja bland de 20-talet biljettkontrollanter som mött upp utanför SLs huvudkontor. Margarita Öhrn var den som framför allt fick Wennerholm att skruva på sig.

Bakgrunden till uppvaktningen är att biljettkontrollanterna förra året larmade SL om att de känt sig tvingade att rapportera fler kontroller än de hade utfört. Larmet visade sig stämda och Securitas, företaget som utfört kontrollerna, blev av med avtalet och upphandlingen av ny entreprenör har påbörjats.

Biljettkontrollanterna är upprörda över att de som larmade nu blivit uppsagda. Orsaken är att SL inte ser det som en verksamhetsövergång, då hade de anställda fått följa med. Nu är de uppsagda till den sista december och kan bara hoppas att få fortsatt arbete hos det företag som tar över kontrollerna efter Securitas.

Det var många som ville framföra sina synpunkter när Christer G Wennerholm oväntat dök upp på gatan.

-Vi har en oro. Jag vill att du ska förstå vår oro, sade en av kontrollanterna.

Wennerholm försäkrade att han gjorde det men lade till att SL bara följer reglerna och gör som de alltid har gjort.

Det var då Margarita Öhrn blev upprörd.

– Säg inte att SL inte har tillämpat verksamhetsövergång tidigare. Det har varit många sådana.

Helene Hellmark Knutsson, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd  passerade och passade på att ge sitt stöd till kontrollanterna.

– Jag ser det här som att SL straffar straffar whistle blowers. Men det är viktigt att komma komma ihåg att loppet inte är kört. Nu är det en facklig fråga.

– Att anställda kan säga ifrån när de upptäcker oegentligheter på arbetsplatsen handlar om yttrandefrihet. Att kontrollanterna som avslöjade fusket – och därmed besparar skattebetalarna en hel del pengar – inte får fortsätta med sina arbetsuppgifter är inte acceptabelt, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén i ett uttalande.

Den 15 oktober meddelas vem som ska ta över blijetkontrollerna.