Meny

Tipsa ossom nyheter

Maila eller ring 070-523 53 76

Nyhet

”Arbetstidsreglerna säkrade i nya bolaget”

Nu är det klart vilka villkor personalen på Botniatåg får när regiontrafiken i norra Sverige går över till Tågkompaniet den 19 augusti.

19 januari 2016 14:36

Sekos klubbordförande på Botniatåg Arijan Kan är nöjd med resultatet.

-Framför allt är vi glada att vi säkrat arbetstidsreglerna. Vi kommer att ha max 12 timmars arbetsperioder och åtta timmars vila vid bortastation. Det gäller för alla och har varit en mycket viktig fråga för oss, säger han.

Arijan Kan lyfter fram att medlemmarna varit engagerade i förhandlingarna och att det varit ett stort stöd för dem som förhandlat. Medlemmarna har satt arbetstidsreglerna högt på dagordningen.

Det nya avtalet ger också en extra semesterdag, tio procent graviditetspeng för den som får ersättning från försäkringskassan och all personal får samma lön som i dag.

Särskilt förarna har varit måna om att få gå över till Tågkompaniet med samma lön som de har på Botniatåg.

Det var i augusti 2015 som det stod klart att Botniatåg, som samägs av SJ av Arriva, förlorat upphandlingen av trafiken i norra Sverige. Tågkompaniet gjorde tidigt klart att de hade för avsikt att tillämpa reglerna om övergång av verksamhet, enligt lagen om anställningsskydd 6b).

Sedan i oktober 2015 har Seko på Botniatåg förhandlat om villkoren för personalen hos den nya arbetsgivaren.

Karin Lindgren Strömbäck, reporter
karin.lindgrenstromback@sekotidningen.se

Relaterade ämnen

Dela det här

Kommentera

Klicka här för att läsa våra villkor för kommentarer.

”Arbetstidsreglerna säkrade i nya bolaget”

Nu är det klart vilka villkor personalen på Botniatåg får när regiontrafiken i norra Sverige går över till Tågkompaniet den 19 augusti. Läs mer

Botniatågs personal har tröttnat

Efter två år med trasiga tåg, ersättningsbussar utan toaletter och brist på dialog med ledningen, har personalen på Botniatåg tröttnat. Läs mer