-Jag vill ha så mycket uppgifter som möjligt för att kunna skapa mig en bild av vad som händer och om det finns något som vi kan ställa krav på utifrån vårt regelverk, säger arbetsmiljöinspektör Paul Keenan.

Han har varit på plats och ska träffa de omkomnas arbetsgivare, det tyskestniska företaget Leonhard Weiss, nästa vecka.

Efter olyckan har det framkommit att Leonhard Weiss inte hade anmält arbetet till utstationeringsregistret  – där utländska företag ska anmäla att arbete ska utföras och hur många anställda som ska stationeras – förrän efter olyckan. Företaget har inte heller anmält olyckan till Arbetsmiljöverket.

Istället har de ansvariga arbetsmiljöinspektörerna upprättat ett ärende på egen hand.

-Vi fick kännedom om olyckan genom att Ellevio, som är byggherre, ringde och berättade det för oss, säger Paul Keenan.

Den sena anmälan till utstationeringsregistret kan kosta företaget 20 000 i sanktionsavgift. Den uteblivna anmälan av olyckan till Arbetsmiljöverket är också belagda med en avgift, betydligt lägre, 2 000 kronor.

Om Leonhard Weiss kommer att krävas på de pengarna vet inte Paul Keenan.

Efter olyckan har mycket kritik framförts från fackligt håll, framför allt från Elektrikerförbundet, mot att företagen i branschen i regel inte har egen utförandepersonal. Allt handlas upp. Det är svårt för de fackliga organisationerna att ha överblick över alla inblandade företag och därmed kontrollera bland annat säkerhetsarbetet och arbetsmiljö på de anlitade företagen.