Det är arbetsgivarens ansvar att skyddsombuden har arbetsmiljöutbildning, och som ska stå för kostnaden. Från den 1 januari i år har det varit möjligt för dem att söka stöd för att skicka skyddsombud och chefer på arbetsmiljöutbildning. Det var LO, PTK och Svenskt näringsliv som tillsammans satsade 75 miljoner kronor för ändamålet. Tanken var att pengarna skulle räcka i tre år, fram till 2018, men har redan tagit slut.

AFA försäkring, som administrerat stödet, meddelar att efterfrågan varit mycket större än man trott och stänger för ansökningar den 14 oktober.

– Vår situation påverkas inte av att pengarna tar slut. Skyddsombuden ska få utbildning i alla fall och arbetsgivaren är skyldig att betala. Men det är klart att det kan ha underlättat i diskussionen med arbetsgivaren när det kunnat söka stödet genom AFA, säger Per-Åke Persson, Seko-ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor.

Han är noga med att påpeka att AFA:s besked om att stödpengarna är slut inte har någon betydelse.

– Det får inte uppfattas som att det inte finns pengar till utbildning. Oavsett stödet ska arbetsgivaren betala för utbildningen, annars bryter man mot arbetsmiljölagen, säger Per-Åke Persson.

För chefer har stödet betalats både till grund- och fortsättningsutbildningar, medan det för skyddsombuden endast gällt fortsättningskurser.

– Jag vil gärna se att parterna skjuter till mer pengar, men då borde de fördelas mer rättvist, så att båda parterna får del av dem i samma utsträckning, säger Per-Åke Persson.

AFA kan i dagsläget inte säga något om fördelning mellan chefer och skyddsombud, utan hänvisar till den utvärdering som nu ska göras.

Även LO:s andre vice ordförande, Berit Müllerström med arbetsmiljöfrågorna på sitt bord, anser att pengarna inte gjort så stor skillnad för utbildningen av skyddsombuden i LO-förbunden.

– Den nivån har legat ungefär som tidigare. Men nu är det fler chefer som gått utbildningar. Och det är ju faktiskt lika viktigt att de har kunskaper om arbetsmiljön som att skyddsombuden har det.

Fram till 2007 fanns statliga pengar, från arbetsgivaravgiften, till utbildningar av skyddsombuden. Den dåvarande alliansregeringen valde emellertid att dra in stödet till förmån för sänkt arbetsgivaravgift.

– Efter det sjönk utbildningstakten markant. Därför har den här satsningen varit så viktig. Att pengarna redan är slut visar att det uppenbarligen finns ett uppdämt behov, säger Berit Müllerström.

Nu ska satsningen utvärderas av en partsgemensam grupp.

– Innan den är gjord kan vi inte ta ställning till om vi ska skjuta till mer pengar. Men vi kommer oavsett fortsätta se till att våra skyddsombud får utbildning.

Stöd för arbetsmiljöutbildning

  • 3050  ansökningar har beviljats stöd
  • 2145 företag har beviljats stöd
  • 6716 utbildningsdagar har beviljats stöd
  • 19 154 personer har (eller kommer) under 2016 genomgå en arbetsmiljöutbildning med Stöd för arbetsmiljöutbildning
  • 324 utbildningsanordnare har blivit godkända

(Till och med den 30 september)