Sekos strejkvarsel handlar främst om den låglönesatsning man kommit fram till i LO-samordningen. När industriavtalen slöts och satte normen, eller märket, gjordes inga avräkningar för låglönesatsningen. Det innebär alltså att satsningen tas utanför märket.

Men det vill inte Almega gå med på.

– Det är väldigt problematiskt att Seko nu tar till stridsåtgärder för att spräcka det märke som satts av industrin i årets avtalsrörelse, och som är en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det är ett agerande som utmanar och i förlängningen underminerar den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i en kommentar.

Almega befarar att en eventuell strejk kommer att slå väldigt hårt mot allmänheten som kommer att drabbas när tågen inte går. Strejken kommer även att slå hårt mot svensk exportindustri som är beroende av godstågen för att kunna exportera sina varor, enligt Almega.

– Vi är beredda att komma överens med Seko om ett treårsavtal med en låglönesatsning, men det får inte ske på ett sådant sätt att det märke som industrin satt spräcks, säger Anna-Karin Hatt.

Sedan tidigare har Fastighets lagt konfliktvarsel mot just Almega i samma fråga. Fastighets strejk bryter ut en vecka före Sekos om inte parterna kommer överens.