I februari 2015 tvingades majoriteten av de fast anställda på Coop Forum i Örebro ner i tid. 30 timmar i veckan blev den nya heltiden. Men många fick bara 25 timmar. Ingen hänsyn togs till antal arbetade år och ingen uppsägningslön gavs. Handels stämde i Arbetsdomstolen (AD) hösten 2015.

Nu har alltså AD fällt sitt avgörande som säger att Coop inte gjort något fel. De anställda har inte blivit uppsagda och återanställda på lägre kontrakt, utan det var bara en omplacering till tjänster med färre timmar konstaterar AD.

Personalen kände sig tvingade att skriva på de nya kontrakten av rädsla för att förlora jobbet.

– Det här rent ut sagt för jäkligt! Nu är det fritt fram för arbetsgivarna att tvinga anställda att gå från heltid till deltid, säger Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handels i en kommentar.

Nu finns en rädsla hos många fackförbund att fler arbetsgivare ser domen som grönt ljus för att skära ner antalet timmar för de anställda.

Enligt Sekos ordförande, Janne Rudén, har många av förbundets medlemmar redan drabbats av så kallade hyvlingar, bland annat på Posten och inom spårtrafiken.

– Det har inte varit okänt för oss. Men vi har medvetet låtit bli att ta de fallen till AD då vi inte velat ha en dom emot oss, som skulle bli vägledande. Vi har istället sökt andra lösningar. Nu har Handels tagit den här striden, men jag vet inte om det är jämförbart med våra branscher.