Arbetsdomstolen, som ska avgöra frågan, om Unionen och Sveriges ingenjörer har rätt att strejka för flexpension meddelade att man ska sammanträda imorgon, onsdag. Det tolkades av många som att besked i frågan skulle komma under onsdagseftermiddagen, men så verkar inte vara fallet.

Enligt uppgifter från arbetsdomstolen kommer bara ett besked om när man lämnar besked på onsdag.

– Det troligaste är att beslutet kommer först på torsdag, säger Nina Bengtsson hos AD.

Vad det innebär för Sekos del är svårt att sia om, menar Valle Karlsson, avtalssekreterare.

– Vi måste vänta på AD:s beslut. Hinner det inte komma innan vår strejk börjar så gissar jag att medlarna kommer med en ny vädjan om att vi ska vänta.

Seko har en träff inbokad med medlarna klockan 17 på onsdag, men om AD inte sagt sitt blir det inte något bud då, tror Valle Karlsson.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om de kommer med en hemställan då. Men när AD kommer med besked gissar jag att det kan gå ganska fort. Förmodligen har medlarna två papper redo, med och utan flexpension. Så vi får se om vi hinner få dem och ta ställning innan klockan 14 på torsdag.

Sekos varsel skulle ha utlösts igår, måndag, men på vädjan från medlarna sköt alltså förbundet på strejken till torsdag klockan 14. Anledning var att motparten, Almega, lämnade in en så kallad fredspliktsinvändning till Unionen och Sveriges ingenjörer som också varslat om telekomstrejk från och med igår.

Almega menade att det inte skulle vara tillåtet för de två förbunden att strejka för flexpension, då frågan ingår i ITP-avtalet som inte är uppsagt.

Seko, som inte omfattas av Almegas fredspliktsinvändning, skulle kunna blåsa till konflikt om flexpensionen även om AD säger nej till Unionen och Sveriges ingenjörer. Men förmodligen stryker man det kravet i så fall.

– Rent lagligt är det inget som hindra oss, men vår tanke har ju att ansluta oss till det system som Unionen redan har på andra avtal. Vi har inte byggt upp något eget system för det så det skulle bli problematiskt. Men det är en diskussion för delegationen och förbundsstyrelsen.

Flexpension – extra avsättning till pension

Årets avtalsrörelse handlar till stor del om pensioner. Inom industrin och på statens område finns sedan tidigare avtal om något som kallas flexpension eller deltidspension. Det innebär att den som så vill kan gå ner i arbetstid när pensionen närmar sig. Pengar börjar avsättas nu och flexpensionen gäller fullt ut när dagens unga går i pension.

Unionen och Sveriges Ingenjörer och Seko tycker att även tjänstemän och arbetare inom tjänstesektorn bör ha ett liknande pensionssystem. Rätt för medlemmarna att gå ner i tid de sista åren i yrkeslivet.

Något som Almega, arbetsgivarorganisationen inom tjänstesektorn sagt nej till. I alla fall som en pension lika för alla. Arbetsgivarna säger sig vilja ha en individuellt valbar modell. Vilket facken i sin tur säger nej till.

Facken vill ha lika för alla.

Sekos avtalskrav formuleras som att förbundet vill ha ”flexpension” vilket i korthet betyder att de vill ha en extra avsättning till pensionen samt ökad valfrihet för den enskilde om hur och när man vill gå i pension.