– Usel personalpolitik och en katastrof för posthanteringen! säger facket om resultatet av MBL-förhandlingarna.

Sedan millennieskiftet har över 8 000 anställda fått sparken från Posten i Finland. I den MBL-runda som nu avslutats var omkring 860 anställda hotade av avsked.

På pappret mister nu ”bara” 181 personer sin anställning och 198 blir kvar på deltid. Men, förutom naturlig avgång har över 400 anställda accepterat att frivilligt säga upp sig mot att de fått plats i något som kallas ”Uusi polku”, fritt översatt ”Den nya stigen”.

Det är ett sorts stödprogram, där man förutom en engångssumma beräknad på antalet tjänsteår även erbjuds kompletterande yrkesutbildning och hjälp att exempelvis starta eget.

Postfacket PAU konstaterar att stödprogrammet i sig är något positivt, jämfört med om alla fått sparken rakt av.

– Men att att över 400 postanställda nu frivilligt går in i det här är ett bevis på Postens usla personalpolitik. I åratal har man negligerat de anställda, inte brytt sig om kunderna och låtit utbärningen fallera, skriver facket i ett pressmeddelande.

Enligt huvudförtroendeman Juha Torvinen finns nu en stor oro bland de anställda vad gäller Postens framtida förmåga att uppfylla sina lagstadgade plikter.

– Som vi ser det kommer Posten inte kunna upprätthålla den dagliga utbärningen. I snitt 125 000 personer har redan i år fått uppleva att vi inte klarat av utbärning alla fem arbetsdagar i veckan.