– Våra klienter är enskilda fackföreningsmedlemmar som fått problem av olika slag. Möjligheten att få rättshjälp är en av de främsta orsakerna till att människor väljer att bli medlemmar i facket, säger Dan Holke, chefsjurist vid LO-TCO Rättsskydd, fackets juridiska byrå.

Många får genom Rättsskyddet tillbaka jobbet eller blir frikända från anklagelser om brott, men den som behöver hjälp av LO:s TCO Rättsskydd måste få rättshjälp beviljad av sitt respektive fackförbund. Då står förbundet för alla domstolskostnader även om medlemmen förlorar målet.

Under 2013 lyckades Rättsskyddet utverka över 28 miljoner kronor i skadestånd och olika ersättningar till medlemmar i Seko. Räknat per medlem har Seko därmed fått ut mer än många andra förbund. Totalt har 91 ärenden drivits av rättsskyddets jurister för Sekos räkning. Ett ärende kan gälla en eller ett flertal medlemmar.

– Vi får vi in färre försäkringsfall  än tidigare. Anmälningarna om arbetssjukdomar som psykisk ohälsa, förslitningsskador etc. har minskat. Men det beror inte på att sjukdomarna verkligen blir färre. Det prövas allt färre fall därför att regelverket har försämrats. Många åker ur försäkringssystemet och det är regeringens hela idé med dess tidsgränser för hur länge du kan ha sjukpenning, säger Dan Holke.

Han visar på statistik som säger att antalet belastningsskador som prövades år 2005 var 12 000. År 2012 var det 1 200 – en minskning med 90 procent på sju år.

– Systemet har blivit oerhört krångligt och det finns en okunskap hos både anställda, arbetsgivare och fackliga företrädare om hur reglerna har ändrats. Människor utförsäkras och hamnar hos AF, för att senare kanske komma tillbaka. Men många försvinner och ingen vet var de tar vägen, slutar Dan Holke.

LO-TCO Rättsskydd

LO-TCO Rättsskydd är Sveriges största juridiska byrå för arbetsrätt och försäkringsrätt. Sedan 1971 har byrån haft över 70.000 ärenden och varit ombud i var 3:e dom i Arbetsdomstolen. År 2013 fick fackliga medlemmar med TCO, LO- och Saco inräknade, totalt 323,5 miljoner kronor utverkade efter vunna mål.

Byrån har ca 40 anställda jurister och är unik. Det finns inget liknande fackligt ägt juridiskt bolag som är specialiserat på att driva domstolsprocesser, vare sig i Sverige eller utomlands.