–Det byggs upp en sömnbrist för varje natt, därför är det bra, som i Västerås, att ha en lång återhämtningsperiod efter en nattarbetsvecka. Det passar vissa personer, och kanske särskilt yngre.

Nattarbete är alltid svårare att lösa.

Viktigast att sova

Tidiga pass, som att börja klockan 06 kan passa medelålders och äldre lite bättre. Det är individuellt, men är vad forskningen kommit fram till rent generellt.

–Yngre personer är oftare uppe sent på kvällen och att då gå upp tidigt kan vara svårt, säger Göran Kecklund, som förestår stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Tips till arbetsgivare

Ha inte onödigt långa arbetspass och inte för många arbetsdagar i följd i schemat. Ha inte kortare dygnsvila än 11 timmar.

Erbjud stöd till medarbetare som har svårt att sova. Använd företagshälsovården.

Använd arbetsplatsträffar för att prata om arbetstiden.

Utbilda om hur man ska tänka när man planerar sin arbetstid i önskescheman.

Riskbedöm arbetstiden enligt det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Hans viktigaste budskap är att sömnen är helt avgörande för om anställda ska orka med sitt arbete och hålla sig friska. Att sova för lite och bli mycket trött påverkar hela livet. Det kan leda till psykisk ohälsa och andra allvarliga sjukdomar.

–Om du sover dåligt orkar du inte motionera och kanske inte heller laga nyttig mat. Det blir lätt snabbmat och en livsstil som i sin tur leder till ohälsa, det visar mycket forskning.

”Ser ut som jultomten”

Laboratoriestudier har visat att den som inte sover, får samma symtom som vid diabetes, det vill säga höga blodsockernivåer –och en del utvecklar till och med sjukdomen.

Det innebär att särskilt skiftarbetare, med oregelbundna sömnperioder, har större risk än andra att få koncentrationssvårigheter, uppmärksamhetsproblem, svikande minne, högt blodtryck och övervikt.

–Man ser till slut ut som jultomten.

Göran Kecklund är inte positiv till så kallade önskescheman som han anser dels inte kan leva upp till sitt namn eftersom det alltid finns pass som ingen vill ha. De kan även bli orättvisa, om en grupp alltid får de sämre arbetspassen.

–Av solidaritet bör alla nån gång ta ett tufft pass. Det skapar också bättre stämning.

Han är också kritiskt till upphackade scheman med korta vilotider mellan arbetspassen. Liksom när anställda inte vet när och hur de ska arbeta. Det upplevs som väldigt stressigt.

Tror inte på mindfulness

De som har en sådan arbetsmiljö bör få kompensation i form av ledig tid, menar Göran Kecklund. Inte i pengar, som är vanligt. Han är medveten om att det kan leda till ökat personalbehov och att arbetsgivare säger nej.

–En fråga för facket att driva. Arbetstider och schema är en arbetsmiljöfråga som får för lite uppmärksamhet. Jag tycker att Arbetsmiljöverket ska ställa betydligt hårdare krav på arbetsscheman. De är grunden för en bra arbetsmiljö.

Arbetsmiljöverket och facket bör inte minst bevaka möjligheten att ta rast, anser professorn.

–Jag är en stark förespråkare för de obetalda rasterna, att kunna gå iväg från arbetsplatsen en stund. Det är beklämmande när facket går med på att ersätta rasten med måltidsuppehåll.

Tips till individen

Prioritera vila framför ditt sociala liv i början av en ledig period. Se till att du får sova ut och varva ner. Säg nej. Sen kan du göra allt det roliga.

Om du har svårt att sova och varva ner, fundera över vad som gör att du inte kan koppla av.

För att förbättra sömnen kan du vara fysiskt aktiv, gå ut, motionera. Göra saker som du tycker om, distrahera dig, träffa kompisar. Sätt dig inte i soffan när du kommer hem.

Återhämtning och sömn är alltså A och O. Liksom att göra något åt orsakerna till stress och dåliga arbetstider. Prata om det, uppmanar Göran Kecklund

–Jag tror inte att yoga och mindfulness på fritiden är rätt väg för att minska arbetsstressen. Det handlar om arbetssituationen på jobbet och att undvika alltför hög arbetsbelastning.