Ann-Britt Paradis, sektionsordförande på Seko försvar klubb Götaland, tar en nybakad ostfralla och ett glas orientaliskt rooibos-te.

Det är frukostdags på MSB Revinges kombinerade lunch- och fikarum, och lokalvårdarna har samlats runt ett bord.

– Ja vi njuter av det här stället. Vi äter en helt underbar frukost varje morgon klockan nio, och det sitter fint när man börjat jobba klockan sex, säger Gunilla Winberg och ler.

Fika- och lunchrummet är centralt placerat och ljust och rymligt. Utsikten över de gröna ängarna och träden känns som balsam för själen, eller som Lena Persson säger: ”Ja, idag är det en dejlig dag”. Och när de känner för det sitter de ute på altanen och äter.

Lunchrummet byggdes för ett tiotal år sedan och trots att personalen inte var med i planeringen blev det bra ändå.

Sittplatserna är placerade i små grupper och lokalvårdsgänget säger att ”deras” bord var upptaget idag. Tydligen av någon som inte har koll på var man ska sitta, säger de med ett skratt.

– Vi fick ta bord två istället men det går så bra så, säger Mari Olsson.

Här på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) utbildas brandmän från hela Sverige, men man håller även i katastrofövningar där bland andra kommun, polis och ambulans kommer och samtränar.

– Det kan vara allt från förskole- och fritidsolyckor till terrorattacker. Det som är så roligt här är att man träffar så mycket folk. Och alla vet att vi finns här vid niotiden, så istället för att ringa eller mejla så kommer de ansikte mot ansikte och pratar med oss. Man löser jobbfrågor och hinner umgås samtidigt, säger Ann-Britt Paradis.

De andra nickar. Ibland är fikat nästan bara ett jobbmöte. Man snackar om vem som ska göra vad och i vilken ordning, och ibland får man ställa allt åt sidan för att något akut behöver åtgärdas.

– Ja, gästernas välbefinnande går ju först. Hotellrummet ska vara i bra skick och vi städar lektionssalarna innan lektionerna drar igång vid åtta. Det är därför vi börjar så tidigt, säger Christel Olsson.

Varje bord har en fin liten växt i mitten och värmeljus när den mörkare årstiden kommer. Det känns ombonat och fräscht och doften från de nybakade morgonfrallorna drar inte precis ner intrycket.

Är det något ni skulle vilja ändra på?

Alla skakar på sina huvuden.

– Nej, inte ett dugg. Det är smart placerat så alla yrkeskategorier möts här – elever, lärare och servicepersonal – och man kan slänga ett par ord med alla, säger Jane Eriksson.

– Och frukosten är god och maten som serveras till lunch likaså. Allt lagas här i köket så vi har det verkligen bra. Idag är det klassisk militärmat: ärtsoppa och pannkakor.

Fikarum ska vara fina

Sunk eller lyx – spelar fikarummets utseende någon roll.? Vi frågade Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi vid Lunds tekniska högskola.

– Ja, all fysisk miljö påverkar oss. Men vad folk tycker är tilltalande varierar – en del har behov av att kunna sitta ifred och koppla av medan andra vill ha liv och rörelse. Om rummet bara är byggt för gemenskap kan den som vill vara ifred bli störd.

Finns det trender inom fika- och lunchrum?

– Ja, just nu är nog de flesta ganska ängsligt avskalade, men funktionella. Vårt eget är ett bra exempel på det. Det går i vitt och svart med gråa gardiner. Där hade jag ju gärna sett lite mer färg och komplexitet.

Påverkar ett rums utseende människor?

– Ja, man har till och med gjort hjärnaktivitetstester som visar att rum med mer färg, och där man har blandat mönster och gamla och nya möbler, ger mer stimulans medan vitt och minimalistiskt med ett grässtrå i en vas sänker aktiviteten.

Kan man vara lika förtjust i ett sunkigt kafferum som ett tjusigt?

– Ja, det kallar vi place attachment. Du älskar ditt jobb och trivs med lokalerna oavsett hur de ser ut, och har bara positiva känslor för arbetsplatsen och då kommer det gälla fika- och lunchrummet också.

Vad brukar en forskare se i ett fikarum?

– Att människor har behov av territorialitet, det vill säga att man väljer samma plats i soffan varje gång. Att en del behöver ”personal space”. alltså en plats att dra sig undan på och medan andra vill vara sociala.

Vad ska en arbetsgivare tänka på när han eller hon ska fixa till ett lunch- och fikarum?

– Det ska finnas dagsljus, den ska vara centralt placerad, gärna med grönska utanför som vi vet har en positiv effekt, och ren och fräsch. Skapa mötesplatser med grupper av soffor och bord, men också avskilda platser. Gärna lite färg och inte bara vitt. Och det är alltid bra om personalen får vara med och tycka innan man gör något.

Är fikarummet en viktig social mötesplats?

– Ja, framför allt på ställen med många olika yrkesgrupper. Då har man möjlighet att träffa människor som man annars inte skulle träffa. En mix av yrkesgrupper är alltid positiv.

Vad är helt ”no-no” när det gäller fikarum?

– Att det är undanstoppat, trångt, utan dagsljus och ofräscht. Det ger en tydlig signal om arbetstagarnas status på arbetsplatsen.