-Jag känner mig nästan skyldig att ta ledigt. Det är så inspirerande få ett pris som det här, säger David Ericsson som får en roman utgiven på Ordfront nästa vår. Det är kö på förlaget berättar han.

Även Jenny Wrangborg ska vara ledig i sommar för att påbörja sitt nya bokprojekt.

-Vi får se vad det blir, säger hon.

Både David Ericsson och Jenny Wrangborg får pris som arbetarförfattare, men också för sitt sociala rättvisepatos, sa Sjöfolksförbundets tidigare ordförande Anders Lindström, när han presenterade pristagarna.

-De fäster uppmärksamhet på arbetarlitteraturens av idag, den som inte syns så mycket på kultursidorna, sa Anders Lindström.

Själva tycker de att arbetarlitteraturen får allt mer uppmärksamhet. Inte minst tack vare att arbetsförfattare av i dag hittat nya litterära former.

-I dag skrivs romaner, poesi, kampanjlyrik, det finns hur mycket som helst, som visar att det inte alls är en mossig genre, säger Jenny Wrangborg.

Vad kännetecknar den moderna arbetarlitteraturen?

-Varje årtionde har sin egen situation som måste beskrivas i litteraturen. I dag är det otryggheten som behöver gestaltas. Samtidigt finns det ämnen som alltid är lika aktuella, som makten på jobbet och arbetsmiljön, säger Jenny Wrangborg.

-Jag tycker att dagens arbetarlitteratur liknar tidigare på det sättet att klassperspektivet alltid finns där. Det handlar om konflikter. Om jag skriver om en lastbilschaufför så hamnar han alltid i en konflikt, som har med klass att göra, säger David Ericsson.

Både är överens om att en ny tendens är att proletariseringen av tjänstemännens arbete, på kontor, skildras oftare. Även kontorsarbete är hårt styrt i dag, och det märks i litteraturen.

Ni får pengar av facket. Känner ni er styrda av det?

-Nej, säger båda.

Tvärtom innebär det att de också kan framföra kritik mot facket. David Ericsson som är medlem i Transport tror att öppenhet viktigast för att facket ska utvecklas. Inget ska döljas, anser han och det försöker han leva upp till i sitt arbete som lastbilschaufför, författare och journalist.

Jenny Wrangborg tycker att facket borde satsa mer på grundorganisationen, på arbetsplatserna. Facket ska organiseras nerifrån och upp, inte tvärtom.