På kundtjänstföretaget One contact i Malmö är det få som kommer upp i 20 000, trots att de varit anställda i många år. Sekos krav på minst 20 000 efter två år i yrket har starkt stöd på företaget.

–Vi har ett gott skäl att strejka, säger Anna-Lena Enochsson, klubbordförande på One Contact i Malmö som är en av de utvalda arbetsplatserna i Sekos telekomvarsel.

Anna-Lena Enochsson

Medlemmar hon pratat säger att de är redo för en konflikt.

-Vi har rätt till en dräglig lön att leva på, säger Anna-Lena.

Seko har drygt 30 medlemmar på One contact och flertalet tjänar under 20 000 kronor. Det finns medlemmar som arbetat 6, 8 eller 10 år, som fortfarande ligger på en lön kring 19 000.

Det beror, enligt Anna-Lena Enochsson, på att det centrala avtalet har en låg ingångslön, den är knappt 17 500, och bara ett garanterat steg i lönetrappan. Efter ett år är lönen 18 633.

-Vi får procentuell löneökning varje år och med så låga löner blir potten att fördela liten. Det blir inte många kronor till var och en, säger hon.

Dijana Selava

Dijana Selava är kundtjänstmedarbetare och har jobbat på One contact i 6,5 år. Hon tjänar 19 000 och tycker att det är jättebra att Seko driver kravet på högre löner. Hon säger att alla kolleger tycker likadant.

-Vi kommer ingen vart, åren går men det händer ingenting. Lönerna står stilla. Hoppas att det blir en lösning nu.

Hur klarar du dig på en så låg lön?
-Det går om man har någon att dela ekonomin med. Många unga som är ensamstående byter jobb till slut, säger Dijana.

Själv vill hon stanna. Arbetskamraterna är härliga och hon gillar jobbet.

-Det kan vara stressigt med upp emot 200 samtal per dag, men arbetskamraterna betyder allt, säger Dijana Selava.

Seko kräver att den som arbetat två år i telekombranschen ska tjäna minst 20 000 kronor per månad. Almega IT-&telekomföretagen har hittills sagt nej till kravet. Därför har Seko valt att gå ut i konflikt.

-Om vi får igenom det här blir det både en låglönesatsning och en jämställdhetssatsning, säger Victor Westergren, som arbetar deltid på One contact och arbetat fackligt på företaget i flera år.

Victor Westergren

Han vill att den grupp inom telekombranschen som tjänar minst ska uppmärksammas och är därför jätteglad att Seko ställer just det här kravet, och att förbundet är redo att gå till konflikt.

-Det är framförallt kvinnor som tjänar dåligt och som inte har någon löneutveckling alls, det är konstigt att Almega inte kan se det och vill göra något åt det, säger Victor.

 

Även teleteknikerna på Ericsson LSS är taggade att strejka. Det säger klubbordförande Torbjörn Johansson. Han och klubbstyrelsen förbereder sig för en konflikt nästa vecka. För teleteknikerna är det framför allt restidsfrågan som är den stora frågan. Och den är värd att strejka för, säger Torbjörn.

På Ericsson har flera av de hemgaragerade, som har sin tjänstebil hemma, långa resor varje dag. De ska vara på arbetsplatsen klockan 07 och måste starta hemifrån flera timmar tidigare. För det får de restidsersättning som är kring 70 kronor per timme.

-De flesta vill nog att restiden ska räknas in i arbetstiden, det är svårt att ha ett familjeliv med så långa dagar, säger Torbjörn Johansson.

Seko kräver bättre reglering av restiden, så att den räknas som arbetstid.

Den 18 maj kan One contact och Ericsson LSS tas ut i konflikt tillsammans med flera andra telekomföretag.

Texten är uppdaterad.