Veolia anser inte att förändringen ska hanteras som övergång av verksamhet enligt lagen om anställningsskydd, Las, 6 b). Därmed skulle personalen som hittills arbetat på Arriva inte ha rätt att följa med till den nya arbetsgivaren.

-Vi har gjort en framställan hos Almega för att få deras bedömning. Almega anser inte att det här omfattas av Las 6 b). Vi tar över en begränsad del av trafiken och från en annan beställare, vilket gör att det inte finns stöd för övergång av verksamhet, säger Anders Ekman, affärschef för Krösatåg, som körs av Veolia sedan mars i år.

Anders Ekman understryker att Veolia ännu inte fått någon beställning på att köra den berörda trafiken och att företaget därför ännu inte kontaktat de fackliga organisationerna. Veolia räknar dock med att få ta över trafiken.

-När beslutet är fattat ska vi inleda förhandlingar med facken, säger han.

Är det ett mål i sig att inte ta över personalen?

-Vi vet ännu inte hur trafikplanen ser ut för 2015, säger Anders Ekman, och därmed vet vi inte hur mycket personal vi behöver. Men Arrivas anställda är välkomna att söka jobb hos oss.

Seko har ännu inte fått någon information om förändringen. Ombudsman Rolf Sjöstrand ska träffa det lokala facket i början av maj. Därefter väntar förhandlingar med det företag som tar över trafiken, vilket sannolikt blir Veolia, enligt Rolf Sjöstrand. 

-Jag kan ännu inte ta ställning till vad det här innebär för personalen, säger han.

De lokala fackliga företrädarna vill att Seko ska hävda övergång av verksamhet. Deras tolkning av reglerna är att det inte spelar någon roll att Veolia bara tar över en delsträcka av ett större område.

Hela Östgötapendeln är upphandlad av Jönköpings länstrafik och Östgötatrafiken gemensamt. Arriva sköter trafiken, men avtalet löper ut i juni nästa år.

I samband med att avtalet sägs upp med Arriva har trafikhuvudmännen beslutat att sträckan Jönköping-Tranås istället ska vara en del av Krösatågstrafiken.  Det betyder att Jönköpings länstrafik ensamma sköter upphandlingen av delsträckan. Eftersom Veolia redan tagit över Krösatågen är det naturligt att företaget tar över den nya delsträckan.  

Trafiken mellan Jönköping och Tranås har en gång tidigare gått över från dåvarande Merresor till Östgötatrafiken. Den gången ansågs det inte vara övergång av verksamhet.