De två omkomna arbetade i en korg vid en ledning i anslutning till ställverket och avled när de fick el genom kroppen, troligen 30 000 volt. Arbetet var en del av ett projekt med ledningsbyte. Två av de omkomnas kolleger befann sig på marken och skadades inte.

Ellevio har anmält olyckan till Elsäkerhetsverket, men Arbetsmiljöverket hade i dag på morgonen inte fått någon anmälan om dödsfallen. Ellevios pressansvarige Jonatan Björck säger att det kommer nog att ske under dagen.

I dag är inspektörer från Elsäkerhetsverket på plats för att påbörja en utredning av olyckan. Bosse Johansson, avdelningschef för anläggningsavdelningen, säger att det än så länge är oklart varför de omkomna fick el genom kroppen.

-Något har gått fel men vi vet inte ännu vad, säger han.

Det finns rutiner för hur den här typen av arbete ska genomföras, enligt Bosse Johansson. Det är bland annat om och hur dessa rutiner och regler följts som Elsäkerhetsverket ska granska.

Elsäkerhetsverket arbetar dock enbart mot Ellevio, som är innehavare av anläggningen och därmed ytterst ansvariga.

Den som arbetar med exempelvis ledningsbyte ska ha en så kallad ESA-utbildning. Enligt Ellevios pressansvarige Jonatan Björk hade personalen på Leonhard Weiss sådan utbildning.

Polisen har enligt uppgift inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott. Ellevio har också inlett en egen undersökning av olyckan.