Beskedet från Itella, den finländska posten, kom i och för sig inte oväntat. Företagets egen uppskattning pekar mot att mängden brev kan komma att minskas med hälften fram till år 2020.
Men ledningens besked på torsdagseftermiddagen, om att hela
1 200 årsarbetskrafter ska bort, har skapat upprördhet och får nu mycket stor uppmärksamhet i finländska media.
Redan 29 januari inleds MBL-förhandlingar som ska vara klara i mitten av mars.
Totalt omfattas 8 500 anställda av förhandlingarna, som gäller sortering, utdelning och transport.
Itellas egen uppskattning är, att det hela kommer att landa i högst 800 direkta uppsägningar. Företaget kommer att erbjuda avgångspaket för den som så önskar.
Från fackligt håll är dock upprördheten stor. I dagstidningen Hufvudstadsbladet spår post- och logistikfackets ordförande Esa Vilkuna, att så här stora nedskärningar kan äventyra postens lagstadgade plikter.
– Itellas prissättningspolitik har bara gjort situationen värre. Prishöjningar i slutet av förra året har lett till att färre brev, tidningar och reklamblad delas ut vilket bara ökar pressen på uppsägningar, tillägger han.
Kvällstidningen Iltalehti ägnar idag, fredag, hela sitt inledande tvåsidiga nyhetsuppslag åt krisen på Itella.
Post- och logistikfacket PAU:s huvudförtroendeman Tero Kelkka, som själv i decennier arbetat som postiljon, sågar arbetsgivarens argument att lägre volymer skulle kräva mindre personal.
– Det är sant att antalet försändelser minskar. Men utdelningsrundorna förblir lika långa, även om lasten skulle ha blivit lättare, konstaterar han.
Miljöpartisten Pekka Haavisto är minister med ansvar för statens ägarstyrning. Till Finska Notisbyrån säger han, att det kan uppstå situationer då även statsbolag tvingas till uppsägningar.
– Men tröskeln bör vara väldigt hög och först måste man gå igenom alla andra alternativ, fastslår han.