-Vi har bra samtal, men är oense i flera viktiga frågor, säger Björn-Inge Björnberg, ombudsman med ansvar för väg och ban.

Arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier vill inte gå Seko till mötes när det gäller ökad anställningstrygghet.

-De vill ha kvar sms-jobb och korta anställningar. Det är svårt att förstå varför de är så rigida, säger Björn–Inge Björnberg. För oss är anställningstryggheten väldigt viktig.

I lönefrågan är parterna överens och det gäller även låglönesatsningen, som ska gå utöver det så kallade märket på 6,5 procent under tre år.

Två dagar är avsatta för förhandlingar nästa vecka.

I Spårbranschen hänger allt i luften, enligt Sekos ombudsman Thomas Gorin Weijmer. Inga frågor är lösta än så länge.

-Vi tycker att vi har fog för en låglönesatsning och efter att Hotell- och restaurangfacket slöt sitt avtal i veckan så borde det inte vara något problem för oss heller. Vi får se vad Almega säger vid nästa förhandlingstillfälle.

På telesidan går kommer Seko att föra in frågan om restid som arbetstid i förhandlingarna sedan arbetsgruppen om restid, som sjösattes förra året, avslutat sitt arbete i oenighet.

I energiförhandlingarna med energiföretagen, EFA, och de kommunala energibolagen, KFS,  är det ” tvärnit” överallt, enligt Sekos ombudsman Christer Carlsson.

När det gäller energiföretagen, där avtalet löpte ut redan sista mars, är stötestenen för Seko att EFA säger nej till ett reseavtal på central nivå. Tjänstemännen kräver högre avsättning till pensionerna, vilket gjort att förhandlingarna mer eller mindre avstannat.

-Vi har ett reseavtal på Vattenfall som vi vill föra in i det centrala avtalet. Det handlar om att få ersättning när man är ute i fält. Men EFA anser inte att det hör hemma i ett centralt medarbetaravtal, säger Christer Carlsson.

Elektrikerförbundet har i sitt kraftverksavtal fått in en skrivning som ska ger facket ökad  insyn i vilka entreprenörer energibolagen anlitar. Det gäller framförallt bolag utan egen utförandepersonal.

-Vi får samma skrivning. Det är redan klart, säger Christer Carlsson.

Förhandlingarna med KFS har gått bra, men det är många parter involverade i förhandlingarna och alla måste säga sitt innan avtalet är klart.