En man i Umeå blev för några dagar sedan av med körkortet efter att ha kört mot två rödljus. När polisen stoppade honom visade det sig att han var på pokémonjakt.

Nu har Trafikverket reagerat på att det finns så kallade pokéstops (där spelarna kan samla på sig saker) på spårområden och motorvägar.

– Det handlar i första hand om spårområden runt centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi har försökt att i första hand få en spärr där så att de här monstren inte dyker upp på de platserna, säger John Måhlén, säkerhetshandläggare på Trafikverket till Aftonbladet.

Han uppger också att trafikcentralen i Stockholm, som är ett skyddsobjekt, har ett pokéstop.

– Det är ju inte så bra om människor försöker ta sig in där, säger han till tidningen.

Men där kan Sekotidningen lugna Trafikverket. Tidningens utsända hittade förvisso ett pokéstop på trafikcentralen, men det nåddes från andra sidan gatan.

Skärmdump

 

Trafikverket har skickat ett mejl till spelutvecklarna där man anger koordinater för trafikcentralerna i Stockholm, Göteborg och Malmö som är några av de platser som spelföretagen bör spärra av.

Trafikverket riktar också en uppmaning till allmänheten där man framhåller att man måste  vara medveten om riskerna om man befinner man sig i närheten av järnvägen. Det är livsfarligt att gå i eller gena över spåret. Det är dessutom förbjudet enligt lag. Som bilförare är man alltid skyldig att köra på ett trafiksäkert och tryggt sätt, därför får du inte använda utrustning som påverkar din körning på ett negativt sätt, skriver Trafikverket på sin hemsida.