– Bästa tiden på dagen är när jag cyklar ut på min runda, säger Hanna Andersson, brevbärare i Lund.

Vi träffas en tidig morgon. Hon har precis öppnat företagscentret som hon har hand om på förmiddagen vid sidan om de vanliga brevbäraruppgifterna.

Det är full rulle på morgonen, och sorteringen pågår för fullt. En del småpratar under tiden de jobbar, andra står koncentrerat vid facken.

Hanna har jobbat här i fyra år och innan dess var hon på danska posten.

– Dagens dipp kommer lite olika tider. En del dagar är bara rakt igenom dåliga om det är skitväder med hagel och snö, och en miljon brev som ska ut. Andra dagar kan vara bra hela dagen. När allt bara flyter perfekt.

– Men visst har jag oftast en dipp. Ibland kommer den när jag precis börjat jobba och det är massor att göra och jag känner mig stressad. Ett trick som jag har är att tänka att klockan inte är så mycket. Jag flyttar bak tiden två timmar och då känner jag mig inte så stressad.

– Och så tvingar jag mig själv att ta små pauser – äta en frukt, dricka vatten och gå på toaletten. Samma sak när jag ute på rundan. I dag har jag vatten och två äpplen med mig, och jag brukar alltid försöka hinna ta en kort paus – bara en stund utan stress när jag tittar mig omkring och tänker på annat.

– Dagens topp är när jag cyklar ut på brevbärarrundan. Jag tycker om att komma ut i friska luften och få röra på mig och skulle aldrig vilja sitta instängd inomhus en hel dag, så på det sättet är det här jobbet perfekt.

– Man gör olika saker och är inne halva dagen och kan vara social, sedan äter jag lunch uppe i personalmatsalen och efter det cyklar jag ut på rundan som tar cirka fyra timmar.

Hanna sorterar post samtidigt som vi pratar. Om det kommer in en kund till företagscentret plingar det på klockan och då går hon dit.

– Jobbet är varierat. Det gillar jag. Man delar in dagen i olika moment, liksom. Och vi är fria. Man kan köra sin runda från vilket håll man vill eller göra eftersändningarna innan man går ut på turen, eller efter – bara jobbet blir gjort.

Hennes kollega Per Andersson har jobbat här till och från, och hoppar mellan olika distrikt.

– Jag trivs med det. Har inget emot att vara lite ”lös”. Värsta tiden på dagen är nog när man känner sig seg mitt i rundan och har en massa post kvar. Då brukar jag skruva upp volymen i lurarna.

Vad lyssnar du på?

– Rock. Kan vara Iron Maiden eller liknande. Då får man upp energin igen.

Bästa tiden?

– När dagen närmar sig slutet och man börjar bli klar och snart ska gå hem. Det är topp tycker jag.

– Och fredag förmiddag – då känns helgenergin i luften. Då spelar vi musik lite högre än vi annars brukar i hörnet där jag sorterar post, och alla brukar vara på bra humör.