Stiftelsen Ensar hjälper fattiga familjer med boende och utbildning och Turkcell sponsrar verksamheten. När en lärare som arbetar för Ensar tidigare i år åtalades för övergrepp mot flera barn blev det en kritikstorm på Twitter. Mot Ensar. Men också mot Turkcell på grund av deras sponsring.

I mars vände sig Turkcell till domstol och krävde att Twitter skulle radera tusentals tweets där företaget kopplas ihop med pedofilhärvan, enligt Arbetet, som refererar till den turkiska dagstidningen Diken.

Ensar står nära det turkiska regeringspartiet AKP, som president Erdogan tillhör, och därför är Erdogans tack till Turkcell känsligt. Arbetet pekar på att Amnesty och andra organisationer som bevakar de mänskliga rättigheterna ser med oro på utvecklingen i Turkiet. Pressfriheten är ”katastrofal”, enligt Reportrar utan gränsers svenska ordförande Jonathan Lundqvist.

Turkcell censurkrav är inget som Telia ställer sig bakom, enligt vad företaget har sagt till Arbetet. Telia hävdar dock att det inte går att påverka eftersom det är den turkiska staten som utsett bolagets styrelse.

För fyra år sedan avslöjade Arbetets reporter Esref Okumus att Turkcell låg bakom vart annat avlyssnat telefonsamtal i Turkiet. Avlyssning som ledde till att flera fackliga företrädare dömdes till långa fängelsestraff.

Telia har under senare år figurerat i olika korruptionsskandaler kring bolag i Eurasien, bland annat i Uzbekistan och Azerbajdzjan. Företag som Telia nu vill sälja.

Nepalesiska Ncell var först ut, och såldes nyligen till ett malaysiskt telekomföretag.

Vänsterpartiet tycker att Telia ska göra sig av med Turkcell också, men det finns det än så länge inga planer på.