Mitt under debatten gick Sekos ordförande Janne Rudén upp i talarstolen och sa att förbundsstyrelsen lyssnat på de unga ombuden. Han sa att de argumenterat väl för att ungdomskommittén bör ha en adjungerad i styrelsen. Så väl att förbundsstyrelsen smälte.

– Om Janne Rudén säger att de är på väg att smälta så smälter jag lite också. Det var ju inte givet att vi skulle få igenom den motionen. Folk har sagt åt oss att välja våra strider, men vi tyckte att det var en viktig fråga, säger Ellena Papaioanno, ordförande för Central ungdomskommittén.

– Motionen skrevs på vår ungdomskonferens förra året. Och alla som var uppe nu framhöll flera viktiga argument som förtydligade vad vi ville.

Ett annat ombud, Emelie Jansson, brevbärare i Stockholm och även hon ledamot av ungdomskommittén, säger att ungdomsfrågorna behöver en direkt kanal in i förbundsstyrelsen.

-Unga har otrygga villkor och låga löner. Det är frågor som vi vill jobba med och som förbundet behöver lyfta.

Emelie Jansson, Seko Stockholm, kämpar för ungdomsfrågorna.

Emelie Jansson säger att ungdomskommittén lyckats få igång ungdomsverksamheten i regionerna.

-Vi har en grupp unga på kongressen som är här för att lära sig, skolas in i det fackliga arbetet.

Stadgarna som kongressen nu i huvudsak sagt ja till, innebär i grova drag att alla medlemmar kommer att tillhöra en klubb. Det blir tre olika typer av klubbar, företags- och myndighetsklubbar, branschklubbar och regionklubbar. Sekosektionerna försvinner.

Branschorganisationer, förhandlingsorganisationer och klubbar utgör lokal organisation. De geografiska regionerna blir kvar.

Förbundsstyrelsen får även i fortsättningen 15 ledamöter, varav fyra utgör verkställande utskott, VU. Det blir fyra ersättare.

VU består av ordförande, vice ordförande, förbundssekreterare och avtalssekreterare. Vice ordförande får ekonomiskt ansvar samtidigt som kassörsposten försvinner.

Under kvällens debatt och omröstning fick som sagt förbundsstyrelsen backa på flera punkter. Förutom att ombuden gav sitt stöd till ungdomarnas önskan att bli representerade i förbundsstyrelsen tyckte ombuden att även klubbarna ska utse fackligt-politiskt ansvariga.

-Det ska inte vara ett ledningsprivilegium att ha politiska kontakter, sa Camilla Widman, Seko Väst.

I stadgeförslaget hade förbundsstyrelsen begränsat rätten att motionerna till medlemmar och klubbar, Bengt Wallman, Seko Stockholm, fick kongressen med på att även regioner, förhandlingsorganisationer och branschorganisationer ska ha rätt att motionerna till kongressen.

Representantskapet ska inte, såsom förbundsstyrelsen föreslog, utses av kongressen utan det ska väljas på samma sätt som kongressombuden, enligt ett förslag från Sölve Grönlund, branschorganisation telekom.

Kongressen ville också att regionerna som sitt verksamhetsområde ska ha såväl jämställdhet som integration. Ombuden argumenterade för att klubbarna inte klarar det utan regionernas hjälp.

Samtliga beslut om ändringar av förbundsstyrelsens förslag är under kvällen föremål för beredningsutskottet. Utskottet ska hitta en exakt formulering av förändringarna, som kongressen ska ta ställning till.