Efter att varslet mot post och flyg lades i början av september har 334 nya medlemmar skrivits in på kommunikationsavtalet.  

Trots att varslen aldrig löstes ut i konflikt har de nya medlemmarna i stort sett stannat kvar.

Att medlemstillströmningen hör samman med konfliktvarslen är klart, enligt Seko, eftersom det normalt inte ansluter sig så många under en begränsad tid.

Enligt Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet är det vanligt att fler ansluter sig till facket i samband med konflikt och varsel. Saken ställs på sin spets, det kan finnas ett tryck från arbetskamraterna och det är enda sättet att få ersättning vid en strejk.

För Sekos del innebär de nya medlemmarna att förbundet måste lägga ner en viss möda på att få de nya att stanna kvar.

-De första sex månaderna betalar medlemmen enbart 50 kronor per månad och vi kommer att göra en uppföljning med besök och samtal för att inte förlora medlemmarna vid övergången till full avgift, säger Bjarne Isacson, chef för medlemsenheten på Seko.

De senaste åren har Seko, i likhet med många andra fackförbund, förlorat medlemmar. Sista augusti 2011 hade Seko 84 613 aktiva medlemmar, i september i år är siffran nere i 81 009. Det är dock fler än i augusti 2013.

För Sekos del har medlemsrekryteringen hela tiden fungerat, problemet har varit att så många lämnat förbundet. Men även där syns ett trendbrott, antalet utträden minskar sedan en tid.

Särskilt stor är minskningen av utträden på grund av missnöje.

-Utträdena på grund av missnöje har halverats det senaste halvåret, säger Bjarne Isacson, vilket kan bero på att Seko satsat på att ta kontakt med medlemmar som anger missnöje som anledning till utträdet.

De flesta som lämnar förbundet i dag gör det på grund av uteslutning på grund av obetald avgift.  Obetalda avgifter under tre månader är grund för uteslutning.

Seko har sett att en del medlemmar missar avgiften oavsiktligt. Det kan vara arbetsgivare som inte drar avgiften på lönen för att den anställde är sjuk eller det kan saknas pengar på kontot när ett autogiro dras.

-Det är nästa område vi måste analysera och arbeta med, säger Bjarne Isacson.

I likhet med flera andra LO-förbund arbetar Seko med nya metoder för att värva medlemmar. Bland annat organiseringsprojekt som hämtats från USA. Seko har anställt organizers på Posten i Skåne och Stockholm, vilket Sekotidningen tidigare berättat om.

Kommunal och Handels inom LO är de som hittills lyckats vända trenden och öka antalet medlemmar. Båda förbunden satsar på organisering och uppsökande verksamhet.

Medlemsrekrytering och organisation är en punkt på programmet på Sekos kongress den 1-3 oktober.