Det var under onsdagen som riksförlikningsmannen (medlaren) i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal twittrade ut att strejken var oundviklig. Det innebär att en serie tidsbegränsade strejker inleds med början i Helsingfors i eftermiddag. Strejken berör brev- och tidningsutdelning och arbete på postterminaler, från söder till norr och den kommer att pågå tills den 30 november, om ingen uppgörelse nås innan dess. På måndag ska parterna träffas på nytt.

Förhandlingarna mellan arbetsgivarna och PAU, post- och logistikfacket om ett nytt kollektivavtal har pågått sedan 1 november men har försvårats av arbetsgivarens krav på besparingar och nedskärningar, exempelvis uppsägningar i kombination med sämre omställningsavtal och betydligt lägre skifttillägg i kombination med sämre arbetstidscheman.

Facket räknar med lönesänkningar på flera tusen kronor om arbetsgivarens krav i förhandlingarna blir verklighet.

Posten anser att dessa åtgärder är nödvändiga för att öka flexibiliteten och minska kostnaderna. Det anser inte facket.

Konflikter är relativt vanliga inom den finska Posten och det har ofta handlat om protester mot nedskärningar. Senast i somras var det strejk på postkontoren efter ett förslag att lägga ner över 80 av de idag 98 egna kontoren och ersätta dem med postombud.

Inför strejken har Posten försökt få sina anställda att utbilda bemanningsanställda så att de skulle kunna ta över arbetsuppgifter vid en strejk. När de anställda vägrat har arbetsgivaren skickat hem dem – men då gick även deras kollegor hem och det har skapat oreda i postutdelningen redan innan strejken.

Efter protester, även från bemanningsföretagens egen branschorganisation, och efter samtal med statsministern har Posten övergivit planerna på att kalla in strejkbrytare.