För att lyckas behöver vi identifiera några problem för svensk och europeisk socialdemokrati.

1/ Har blivit alltför teknokratiska och förvaltande.

2/ Har varit oförmögna att formulera alternativ till de senaste decenniernas marknadsfundamentalism.

3/ Har inte lyckats tala med väljare som lockats till nationalistiska, fascistiska och populistiska partier till höger och vänster.

4/ Har levt på gamla meriter och trott att de fortsättningsvis kommer vara stora partier eftersom de historiskt varit stora partier.

5/ I dagens svenska och europeiska verklighet saknar ett budskap med visioner och idéer för hur man vill se samhället om 20-30 år.

Tyvärr stämmer ovanstående punkter även på oss svenska socialdemokrater. Vi har hamnat på 20 procentsnivån och kan lyckas nå till 30 procent. I Grekland har systerpartiet PASOK nästan utraderats till drygt 6 procent i senaste valet efter att i decennier varit ett dominerande parti. I Storbritannien led Labour en brakförlust efter att ha förlorat nästan alla skotska parlamentsplatser. I Polen är all vänster utraderad efter höstens parlamentsval. Våra tyska och franska systerpartier har också fått rejäla bakslag.

En del av denna problematik är inte ny. Tvärtom har vi varit där förut i Europas historia. När socialdemokrater inte haft attraherande och trovärdiga svar har populister, fascister och kommunister skördat framgångar. Men historien visar också att socialdemokratiska partier har lyckats bemästra ekonomiska och politiska kriser och slagit undan fötterna på dessa populister, fascister och kommunister.

Men, säger säkert någon socialdemokrat, nu kommer vi se resultat av budgeten under 2016. Visst, bra med ännu en pappamånad, något högre skatt för de med riktigt hög inkomst och höjd a-kassa så att fler får 80 procent av inkomsten i ersättning. Men det räcker inte.

Först måste vi som parti och våra företrädare sluta låta och se ut som förvaltande ekonomer som tar ansvar för landet. Inget speciellt upphetsande budskap. Ett visionärt och ideologiskt budskap om hur vi vill se Sverige och Europa om 20-30 år behövs. Ett budskap som talar både till hjärna och hjärta.

Stå rakryggat med högt huvud för våra idéer och bestämma agendan för den politiska debatten. Alltför länge har vi låtit andra styra debatten och vi har hängt med huvudet. Att inneha regeringsmakten och vara största parti är en utmärkt plattform för att styra problembeskrivning och den politiska debatten.

Klart och tydligt beskriva det ojämlika samhälle vi lever i med barnfattigdom, osäkra anställningar, en ojämlik skola, kapitalister som gör stora vinstuttag i välfärdssektorn, bostadsbrist, psykisk ohälsa bland unga, arbetslöshet osv. Listan kan göras lång för att beskriva klassamhället 2016. Men framförallt behövs kraftfulla reformer som kommer till rätta med problemen. Betydligt offensivare och kraftfullare än hittills.

Formulera en vision och en konkret politik för att skapa ett framtida Sverige för oss alla som bor här oavsett hur vi ser ut, var vi är födda eller vilken tro vi har eller inte har. Den egentliga betydelsen av integration. Vara tydliga med att vi står för mänskliga rättigheter och rätten till asyl.

Populister till höger och vänster, fascister och nationalister har lyckats packetera ett budskap som hittills tilltalat väjare i Europa och Sverige. Vi vet att innehållet är skrämmande och inte trovärdigt. Socialdemokratin kan bättre och det har vi visat tidigare. Hade socialdemokratin i Europa och Sverige de senaste hundra åren varit så osäkra och ängsliga som vi är idag så hade den framgångsrika politik som lett fram nutida välfärdssamhälle inte varit möjlig. Sån tur att våra företrädare var modigare och mer rakryggade.

 

Lennart Hallengren

Ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet, Skåne och Seko-medlem