Thérèse Ehn är museiassistent på Stockholms slott

Vad gör du på jobbet?

– Jag tar emot besökare som vill se Slottet, säljer biljetter och svarar på frågor. Det blir mycket att berätta om Slottets historia och den svenska monarkin. Även för svenska turister kan vi få förklara hur Sveriges statsskick fungerar.

Vilken är det vanligaste frågan?

– ”Var är toaletten?” Andra vanliga frågor är om Slottet fortfarande används och om kungen bor här.

Trivs du på jobbet?

– Ja, jag trivs jättebra. Jag började som sommarjobbare här 2005 och trivdes så bra att jag blev kvar. Man får träffa så mycket folk och det är så vackra miljöer. Och det är ju ett levande slott som fortfarande används så det är inte bara en historisk miljö utan det skapas ju nya berättelser hela tiden.

Hur många besökare har ni?

– Ungefär en halv miljon per år. Mest på sommaren så klart. Då är vi omkring 50 personer som jobbar på min avdelning. På vintern är vi 20.

Vad gör du på fritiden?

– Jag läser mycket och gillar att förkovra mig. Det kanske låter tråkigt men jag tycker mycket om att besöka museer och andra slott. Vilket är ditt favoritslott? – Det måste ju bli vårt eget. Men jag besökte Versailles för ett tag sedan och det har ju bitvis stått som förebild för Stockholms slott så det kommer nog på andra plats.

Thérèse Ehn

  • Ålder 34 år.
  • Yrke Museiassistent.
  • Arbetsplats Kungliga slottet i Stockholm.
  • Lön Inte så hög.
  • Bostad Lägenhet i Stockholms innerstad.