Förbundsstyrelsen ska lyssna mer på medlemmarna, tycker Krister Rosén, som gör sin sista kongress.

Han vill vara med en gång till för att se till att det blir en bra förbundsstyrelse, för en gångs skull, som han uttrycker det.

Vad är det för fel på den nuvarande?

– Den speglar inte hela förbundet, tycker jag, men framför allt lyssnar de inte på folket därnere, de är inte ute bland medlemmarna, gräsrötterna, för att ta reda på vad de vill ha ut av facket. De är dåliga på att lyssna, helt enkelt.

Vad skulle de få höra?

– Vad medlemmarna vill med Seko, ska det bara handla om avtal och pengar exempelvis.

Hur ska det gå till?

– Det är lätt och kostar inget att ta sig tid. När vår ordförande Janne Rudén var på regionens årsmöte i Växjö stannade han inte och pratade med alla. Det blev en stor besvikelse, kan jag säga.

Krister Rosén anser att Janne Rudén har styrt lite väl hårt, med ”dekret” mer än med medinflytande. Samtidigt som informationen brustit.

– Men han har varit en bra ordförande ändå. Särskilt utåt. Han har vågat prata i media och sagt en del bra saker.

Krister Rosén bor i Tranås och har arbetat som asfaltläggare i många år. Han började 1975 och blev facklig på heltid först 2008– 2009. Idag är han huvudskyddsombud på NCC Industry, tidigare Roads, och aktiv i väg- och banklubben sydost. Han hör till Se- kos regionkontor i Växjö.

Han älskar att prata med folk, åka runt på arbetsplatser och snacka med nyanställda, fråga om de är med i facket, höra om deras intressen. Det är så Seko kan få medlemmar, tror han. Också en viktig fråga för kongressen. Själv har han motionerat om avdragsrätt för fackföreningsavgiften.

– Om vi får dra av den spelar det inte så stor roll att andra fack har lägre avgift. Då blir det lättare att konkurrera, säger Krister.

Att han är äldst av alla ombud gör honom inget. Det känns bra, säger han, eftersom den unga generationen är så bra. Många yngre värdesätter ledigheten, fritiden, vilket är hans främsta lärdom av yrkeslivet.

– Det är jätteviktigt att inte göra som vi äldre gjorde, som tillbringar mer tid med barn- barnen än vi gjorde med barnen.

Själv arbetade Krister Rosén periodvis för mycket och var borta i veckorna. Han sökte till sist jobb på hemorten. Först fick han nej när han sökte jobbet.

Krister och övriga väg- och banombud får en utbildning inför kongressen. Många vet inte hur det går till, och kan vara rädda att stå i talarstolen.

– Det ska utbildningen råda bot på. Vi ska svetsas samman i olika frågor, men är också fria att rösta som vi vill under kongressen, säger han. Jag ska rösta för det reviderade stadgeförslaget om att behålla regionerna, och jag ställer upp på förslaget att minska antalet ledamöter i förbundsstyrelsen.

Kongressen i siffror

Antal ombud: 200

Medelålder: 47 år

Yngst: 24 år

Äldst: 65 år

Andel kvinnor: 29 procent (26 procent i förbundet)

Andel män: 71 procent (74 procent i förbundet)

Andel under 30 år:  6,5 procent (19 procent i förbundet)