Det säger Sis nya utvecklingsdirektör Eva Franzén.

Idag saknas en samlad bild av hur arbetet bedrivs på de enskilda institutionerna. Det vill Eva Franzén ändra på.

– Vi inför nu bland annat ett nytt dokumentationssystem. Där ska det
framgå hur mycket ung­
domarna tagit del av våra
program, av skola och olika aktiviteter.

Den bild som behandlingsassistenterna ger av institutioner som struntar i riktlinjer och går sin egen väg, känner hon inte igen. Men för henne är det självklart att institutionerna ska följa de riktlinjer som myndigheten tagit fram.

Eva har bara hört att riktlinjerna fått ett positivt mottagande.

När det gäller behandling anser Eva Franzén att det är fel att endast lyfta fram Sis program, som ART och MI. Hon menar att de är användbara metoder, men till största del består vården av mötet mellan ungdomar och personal hela dygnet, det som kallas 24/7.

Samtidigt är det, enligt Eva Franzén, viktigt att den personal som arbetar i verksamheten har rätt kompetens. Något som Sis bland annat försöker åtgärda med ett projekt där personalens kunskap bedöms (valideras). Därefter erbjuds den enskilde kompletterande utbildning.

Det kaos som behandlingsassistenter beskriver för Sekotidningen, med ungdomar som far vind för våg, känner Eva Franzén inte till.

Det är många ungdomar i verksamheten och ständigt inflöde av personal. Sis konkurrerar med andra vårdgivare om behandlingspersonal.

– Vi har svårt att rekrytera och det påverkar förstås verksamheten, som blir mer instabil.