Brevbärare, anläggningsarbetare, kriminalvårdare och tågvärdar var några av de yrken som representerades under kongressens inledning. Först i videoklipp som visades till pumpande musik. Därpå av dansare som iklädda varselkläder, brevbäraruniformer och SJ-uniformer, gestaltade arbetets vardag för många Sekomedlemmar.

Att Sverige stannar utan Sekos medlemmar återkom även i öppningsanförandet av den avgående ordföranden, Janne Rudén.

– Listan kan göras lång på hur Sekos medlemmar håller igång vårt avlånga land, sade Janne Rudén innan han hälsade ombuden och Sekos 115 000 medlemmar välkomna till kongressen.

I talet tog han upp terrordådet som skedde bara några 100 meter ifrån Folkets hus, där kongressen äger rum, men framför allt den solidaritet och den osjälviska sammanhållning som terrorn ledde till.

– Låt oss fortsätta på solidaritetens väg, med fokus på sammanhållning, gemenskap och allas lika värde.

Att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 är ju ett löfte från regeringen, men dit är det en bit kvar, även om det går åt rätt håll, konstaterar Janne Rudén. För att nå dit vill han se lånefinansierade satsningar på infrastruktur och bostadsbyggande.

– För att nå EU:s lägsta arbetslöshet måste vi sätta fart på hjulen – och vi måste göra det nu, sade han och möttes av bifallande applåder från kongressen.

I sitt öppningsanförande tog han även ojämlikhet av olika slag, växande klyftor mellan stad och landbygd, borgerliga politikers försök att sänka ingångslöner och den ojämlika skolan.

– Våra skattepengar ska inte gå till religiösa friskolor, de ska gå till våra barns framtid.

Slutligen konstatarede han att detta är hans sista kongress, i alla fall som ordförande, då han nu går i pension efter 15 år på den posten.

– Jag ville tacka alla som stöttat mig, gett mig goda råd och alla som motsagt mig. Ett stort, stort, stort tack, avslutade han sitt tal och möttes av stående applåder.