Mellan oktober 2011 och juni 2012 fick fyra anställda på Rederi AB Wermdö felaktiga löner. Efter tvisteförhandlingar mellan parterna i juni 2012 kom man överens om att lösa tvisten genom att bolaget betalade 360.000 kronor som skulle fördelas mellan medlemmarna.

Efter att bolaget betalat ut den överenskomna summan uppstod på nytt en tvist, denna gång om beloppet innefattade lön för juni 2012 och om några extra utbetalningar som bolaget gjort till medlemmarna under våren 2012 skulle avräknas från de 360.000 kronorna. Och det är denna tvist som nu fått sin lösning i AD.

– Bolaget har slingrat sig fram och tillbaka och gjort allt det kunnat för att djävlas med medlemmarna. Så det var roligt att AD gick på vår linje, säger Annett Olofsson på LO-TCO rättskydd som företrätt medlemmarna och Seko i förhandlingarna.

Förutom lönerna, som varierar mellan 35.000 och 55.000 kronor plus ränta, och allmänt skadestånd på 25.000 kronor per person, har bolaget också dömts att betala skadestånd till Seko på 200.000 kronor för kollektivavtalsbrott, samt betala förbundets rättegångskostnader.

Sedan tvisten inleddes har bolaget bytt namn och ägnar sin inte längre åt rederiverksamhet. Enligt Annett Olofsson tycks det vara svårt att få ut några pengar från bolaget. Därför har hon begärt bolaget i konkurs.

– Då får i alla fall medlemmarna sina lönefordringar genom den statliga lönegarantin. Hur det blir med skadestånden och rättegångskostnaderna beror på om man hittar några pengar i bolaget.