Enligt Seko är det viktigt att paketen omfattas av samhällsuppdraget. I dag har Postnord i uppdrag att leverera paket upp till 20 kilo i hela landet. Det tvingar övriga företag på marknaden att upprätthålla samma service, menar Seko. Om Postnord skulle släppa den servicen kanske glesbygden skulle få sämre service.

Postnord vill dock, enligt företagets remissvar, att frågan om samhällsuppdragets omfattning ska utredas vidare och i förlängningen begränsas. En uppfattning som Bring Citymail inte delar.

Postlagsutredningens betänkande kom i september och remisstiden gick ut den 15 december. Utredningen tillsattes mot bakgrund av den vikande brevvolymen och den ökade digitaliseringen i samhället. Seko ställer sig bakom flertalet av de förslag som utredningen presenterat. Bland annat välkomnar förbundet förslaget att ta fram tydligare regler för när undantag från femdagarsutdelning får ske. Utredningen föreslår att Post- och telestyrelsen får i uppdrag att ta fram förslag på regler.

Branschens gemensamma krav på att det ska installeras fastighetsboxar i alla flerfamiljshus är inte tillgodosett i utredningen. Förslaget är att Post- och telestyrelsen även i den frågan ska få i uppdrag att ta fram föreskrifter.

Seko vill gå längre och efterlyser ett konkret förslag på en reglering i postlagen. Postnord anser att regeringen ”skyndsamt bör genomföra åtgärder som möjliggör övergången” till fastighetsboxar i flerfamiljshus. Bring Citymail uttrycker att krav på fastighetsboxar bör införas för flerfamiljshus.

Utredningen berör också samdistribution av brev och tidningar. Här är företag och fack ense om att det måste vara ett frivilligt åtagande för företagen.

Bring Citymail anser att Postnord genom sitt helägda företag Tidningstjänst blockerar tillträdet för konkurrerande företag hos en femtedel av postmottagarna. Bring anser att regeringen ska tvinga Postnord att sälja företaget. Postnord tillbakavisar att företaget blockerar konkurrens och skriver att någon försäljning inte är aktuell.

I somras kom ett delbetänkande som bland annat föreslog bevarat pristak och att kravet på övernattbefordran i den samhällsomfattande posttjänsten ”ersätts med en tvådagars bastjänst för brevbefordran där minst 95 procent av breven ska ha delats ut senast den andra arbetsdagen räknat från inlämningsdagen”.