Förhandlingarna på telekomavtalet avbröts förra veckan sedan parterna inte enats i en enda fråga. I konfliktvarslet som lämnades till Almega i dag lyfter Seko fram två frågor som särskilt viktiga och som gör att förbundet lägger sitt strejkvarsel.

Seko vill att den som  har två års relevant yrkeserfarenhet ska ha en lön på minst 20 000 kronor, vilket i praktiken innebär ytterligare ett steg i lönetrappan.

– Det är absurt att en arbetsgivarorganisation år 2017 medvetet hindrar kvinnornas rättmätiga krav på att närma sig männens löner, säger Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko i ett pressmeddelande.

Vidare kräver Seko en förbättrad reglering av restidsreglerna.

Kravet på minst 20 000 kronor efter två års erfarenhet är enligt Seko en jämställdhetssatsning och en låglönesatsning. Kravet gynnar främst kvinnor som arbetar på callcenters och som trots lång erfarenhet har mycket låga löner.

Seko kräver också en förbättrad reglering av restidsreglerna. Restidsfrågan har behandlats i en arbetsgrupp under ett år, men parterna kunde inte komma överens. Frågan har diskuterats under förhandlingarna men parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Seko menar att det är alldeles för många fälttekniker som reser flera timmar per dag i tjänsten utan tillräcklig ersättning. Restiden till och från arbetet räknas inte in i ordinarie arbetstid. Arbetsdagarna kan bli upp till 12 timmar, vilket gör att det är svårt att kombinera arbete och familj. Systemet drabbar främst tekniker som har sin tjänstebil hemma, så kallad hemgaragering.

Varslet innebär total arbetsnedläggelse på bland annat ett knappt tjugotal arbetsställen inom Ericsson Local Services, ett fyrtiotal på Relacom, samtliga medlemmar på Geomatikk och samtliga fälttekniker på Com Hem. Arbetsuppgifterna sätts samtidigt i blockad.

Mertids- och övertidsblockad samt nyanställningsblockad gäller för samtliga medlemmar på telekomavtalet.

I varsel nummer två berörs Skanova, Telia i Luleå och Norrköping, Eniro i Norrköping, alla medlemmar på Teracom, utom chefer på Network Services. Och ett tiotal arbetsställen på Eltel Networks Infranet.

Seko undantar avgörande funktioner i samhället från varslet. Det gäller bland annat trygghetslarm, akut sjukvård, polisens Rakel, texttelefoni, P4, Svt:s nyhetssändningar. Säpo samt delar av försvaret.