Planen, som sträcker sig över de kommande fyra åren, fram till nästa kongress 2021, antogs med ett tillägg från motionsbehandlingen av stadgarna. Under rubriken utgångspunkter står det nu att ett särskilt fokus ska läggas på de fackliga frågor som berör unga. Här slås fast att centrala ungdomskommittén ska ha en adjungerad ledamot av förbundsstyrelsen.

Seko ska enligt planen bli ett vassare och mer fokuserat förbund genom att prioritera hårdare. Förutom att teckna avtal och öka medlemsantalet har förbundet åtagit sig att minska löneskillnaderna och att följa utvecklingen på arbetsmarknaden.

Av verksamhetsplanen framgår att Seko bland annat ska utreda dagens lönebildningsmodell, för att se om den behöver förändras. Seko har kritiserar nuvarande modell där exportindustrin sätter lönenormen för hela arbetsmarknaden. Modellens svaga punkt, enligt Seko och övriga förbund inom 6F, framför allt att den cementeras dagens löneskillnader mellan män och kvinnor och mellan arbetare och tjänstemän.

Seko har sedan förra året ett centralt rekryteringsprojekt, projekt 80 000, vars mål är att öka medlemsantalet. Enligt förbundsstyrelsen räcker inte det, även den lokala organisationen måste uppmuntras att starta egna rekryteringsprojekt. Även regionerna har ett ansvar.

Under debatten om verksamhetsplanen ifrågasatte Lars-Åke Persson, ombud från Seko Skåne, hur regionerna ska ha råd att organisera kampanjer.

-Vi har inga egna pengar, vi får bidrag från förbundet till verksamheten. Ska vi få mer pengar till det här?, undrade han.

Föredragande och tillträdande förbundsordförande Valle Karlsson lovade att de regioner som vill satsa på medlemsrekryteringsprojekt ska få mer pengar till det i den årliga budgetdialogen.

Under de närmaste åren ska Seko bli en mer tydlig röst i opinionsbildningen och för att ”vässa” opinionsbildningen ska förbundet se över hur kommunikationsarbetet ska förbättras.

Till sist ska Sekos internationella arbetet ses över och förbundsstyrelsen ska ta fram ett förslag till gemensamt program för värderingsarbetet. Fackets grundläggande värderingar har diskuterats flitigt under kongressdagarna.